Svi znali za seksualno zlostavljanje retardirane djevojke u Posušju

...jer im Tužiteljstvo Zapadnohercegovačke županije još nije odredilo pritvor, Dnevnom avazu je potvrđeno da je ovaj slučaj trebao biti zataškan.


Osnivač Udruženja za pomoć osobama s invaliditetom "Utjeha" iz Širokog Brijega Tonćo Glavina kazao je sarajevskom listu da se nekoliko mjeseci znalo za zlostavljanje, ali da nitko od nadležnih nije reagirao.

- S obzirom na to da je brat ove djevojke Pero Čuljak, također osoba s umanjenim sposobnostima, bio zaposlen u našem centru za preradu plastike koji djeluje u okviru Udruženja, još prije četiri mjeseca dobili smo neke informacije o nevolji koja je zadesila njegovu sestru. Mi smo se obraćali svima da hitno reagiraju i da djevojku sklone s ulice. Dakle, svi su bili upoznati s činjenicom da je djevojka seksualno zlostavljana; i Centar za socijalni rad Posušje i Općina, pa čak i Vlada ZHŽ, ali, jednostavno, nitko nije reagirao. Cijela zajednica je znala za ovaj slučaj i šutjela je - istakao je Glavina.

On naglašava da su djevojka i njen brat stalno boravili na ulici. Viđani su, kaže, često i na magistralama kako stopiraju. Glavina tvrdi da bi i njenog brata Peru vjerojatno zadesila slična sudbina da ga ovo udruženje nije sklonilo s ulice.

- Pero je radio dvije godine u našem centru. Nije se dogodilo da jedan dan zakasni na posao. I njegova sestra je mogla biti sklonjena s ulice, ali nikoga nije zanimala njena sudbina. Ta djevojka je tražila šansu, no svi su je odbacivali - kaže Glavina.

On ističe da je djevojka trenutno u stanju traume, ali da joj se pruža vrhunska pomoć u ustanovi "Majčino selo" u Bijakovićima kod Međugorja.

- Nažalost, neminovno je da rodi dijete. Međutim, sada se treba uključiti cijelo društvo, cijela zajednica, da joj se pomogne da prevlada traumu i da prihvati ovo dijete. Puno će važnije biti kakvu će joj pomoć država pružiti nakon poroda - govori nam Glavina.