Studenti ostaju bez diploma misterioznog posuškog sveučilišta Philip Noel – Baker

studenti, stipendije, diplome, studenti, studenti, sveučilište, sveučilište, Posušje, fakultet, studiranje, zdravlje, diploma, škola, razred, stipendije, Čapljina, studenti, vlada sbž, studenti, studentski dom, esad dželilović, studenti, studentski zbor, peticija, studenti, isplata, stipendije, studenti, ispiti, greške, HNŽ, stipendija, studenti, Posušje, studenti, stipendije, studenti, stipendije, Hrvatska zemlja, Natječaj, stipendije, Hrvatska zemlja, stipendije, BIH, Hrvatska zemlja, stipendije, Hrvatska zemlja, studenti, smještaj, Zagreb, stanovi, Čitluk, studenti, pomoć, stipendije, student, javni natječaj

Na jednoj od sjednica Vlade ŽZH ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa ŽZH Mario Bušić podnio je pred Vladu izvješće o ovom sveučilištu kazavši kako su otkrivene mnoge nepravilnosti prema kojima Sveučilište nije ni moglo početi s radom te da zapravo radi na crno, piše Večernji list.

Kako je Bušić kazao, nema potrebne dokumentacije, niti je upisano u sudski registar visokoškolskih ustanova. Ne postoji ni dokaz da ima u radnom odnosu najmanje 1/3 potrebnog broja nastavnika, što je zapravo uvjet da bi moglo dobiti dozvolu za rad.

- Navedena su imena nekih ljudi, bez dokaza da su oni profesori, nema njihovih diploma, nema dokaza da su u radnom odnosu na predmetnom sveučilištu i nema dokaza da čine 1/3 potrebnih nastavnika. Trebalo je priložiti dokaz o javnom natječaju iz kojeg se vidi koje su kvalifikacije potrebne za predavanje svakog pojedinog predmeta i na temelju provedenog natječaja je trebalo sklopiti ugovore o radu, prijaviti ih u nadležni Zavod MIO te u ZZO - kazao je Bušić za Večernji list.

Također, kazao je kako ne postoje dokumenti kojim se dokazuje da predmetno sveučilište ispunjava uvjete glede prostora, opreme, namještaja i svega ostalog što zakon propisuje kako bi jedna visokoškolska ustanova ispunila uvjet za izdavanja isprava, i to diploma.

Što se tiče prostora, na sastanku Internacionalne lige humanista iz Sarajeva s premijerom Zdenkom Ćosićom, prof. Zdravko Šurlan, glavnitajnik Internacionalne lige humanista, kazao je kako je Ured Lige informiran od Ivana Markote i Marinka Markića, koji su se predstavili kao predstavnici navedenoga sveučilišta, da je Vlada ŽZH dala zemljište (15.000 četvornih metara uz OŠ Posušje, da je dala zgradu u središtu Posušja za izvođenje nastave) usvojila eleborat o opravdanosti otvaranja sveučilišta itd.

- Internacionalna liga humanista, kao osnivač i vlasnik sveučilišta, nema nijedan valjan dokument u svezi s navedenim, osim informacija o protuzakonitim radnjama, rečeno je na sastanku. Nadalje, ministar Bušić je kazao da tom sveučilištu nije dodijeljena licencija, niti mu je izdano rješenje o akreditaciji. - Sveučilište je počelo s radom i upisivalo studente akademske 2009./2010. godine.

Tada je izdana samo suglasnost Vlade ŽZH. Nije proveden nikakav postupak kako bi se utvrdilo postoje li uvjeti za početak rada, a što je bila obveza nadležnog ministarstva, stoji u izvješću. Na kraju je rečeno i da će studenti koji su pohađali ovo sveučilište, nažalost, ostati bez svojih diploma. Zaključeno je da se prikupe dodatni dokumenti sa sveučilišta nakon čega će Vlada odrediti kako će dalje postupiti.