Studenti ostaju bez diploma misterioznog posuškog sveučilišta Philip Noel – Baker

Studenti ostaju bez diploma misterioznog posuškog sveučilišta Philip Noel – Baker

Na jednoj od sjednica Vlade ŽZH ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa ŽZH Mario Bušić podnio je pred Vladu izvješće o ovom sveučilištu kazavši kako su otkrivene mnoge nepravilnosti prema kojima Sveučilište nije ni moglo početi s radom te da zapravo radi na crno, piše Večernji list.

Kako je Bušić kazao, nema potrebne dokumentacije, niti je upisano u sudski registar visokoškolskih ustanova. Ne postoji ni dokaz da ima u radnom odnosu najmanje 1/3 potrebnog broja nastavnika, što je zapravo uvjet da bi moglo dobiti dozvolu za rad.

- Navedena su imena nekih ljudi, bez dokaza da su oni profesori, nema njihovih diploma, nema dokaza da su u radnom odnosu na predmetnom sveučilištu i nema dokaza da čine 1/3 potrebnih nastavnika. Trebalo je priložiti dokaz o javnom natječaju iz kojeg se vidi koje su kvalifikacije potrebne za predavanje svakog pojedinog predmeta i na temelju provedenog natječaja je trebalo sklopiti ugovore o radu, prijaviti ih u nadležni Zavod MIO te u ZZO - kazao je Bušić za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, kazao je kako ne postoje dokumenti kojim se dokazuje da predmetno sveučilište ispunjava uvjete glede prostora, opreme, namještaja i svega ostalog što zakon propisuje kako bi jedna visokoškolska ustanova ispunila uvjet za izdavanja isprava, i to diploma.

Što se tiče prostora, na sastanku Internacionalne lige humanista iz Sarajeva s premijerom Zdenkom Ćosićom, prof. Zdravko Šurlan, glavnitajnik Internacionalne lige humanista, kazao je kako je Ured Lige informiran od Ivana Markote i Marinka Markića, koji su se predstavili kao predstavnici navedenoga sveučilišta, da je Vlada ŽZH dala zemljište (15.000 četvornih metara uz OŠ Posušje, da je dala zgradu u središtu Posušja za izvođenje nastave) usvojila eleborat o opravdanosti otvaranja sveučilišta itd.

- Internacionalna liga humanista, kao osnivač i vlasnik sveučilišta, nema nijedan valjan dokument u svezi s navedenim, osim informacija o protuzakonitim radnjama, rečeno je na sastanku. Nadalje, ministar Bušić je kazao da tom sveučilištu nije dodijeljena licencija, niti mu je izdano rješenje o akreditaciji. - Sveučilište je počelo s radom i upisivalo studente akademske 2009./2010. godine.

Tada je izdana samo suglasnost Vlade ŽZH. Nije proveden nikakav postupak kako bi se utvrdilo postoje li uvjeti za početak rada, a što je bila obveza nadležnog ministarstva, stoji u izvješću. Na kraju je rečeno i da će studenti koji su pohađali ovo sveučilište, nažalost, ostati bez svojih diploma. Zaključeno je da se prikupe dodatni dokumenti sa sveučilišta nakon čega će Vlada odrediti kako će dalje postupiti.