Srednjoškolci iz Rakitna putuju dva sata kako bi stigli na nastavu

Rakitno, autobus

Među brojnim izbornim obećanjima biračima često se čuje i uvođenje besplatnog školovanja, kako za učenike osnovnih, tako i one srednjih škola, pa i obrazovanje u visokoškolskim ustanovama. Vjerojatno ni oni koji olako daju obećanja ne razmišljaju što je to besplatno školovanje. To nisu participacije, tu su i udžbenici, oprema za nastavu, ali i prijevoz učenika. Ovih dana počela je školska godina i nakon što su nabavili knjige i potrebnu opremu, roditelje, kako učenika osnovnih, tako i srednjih škola, čeka značajna stavka koju treba izdvojiti za prijevoz učenika.

U Mostaru besplatno

-Naša županija je za troškove prijevoza učenika i djelatnika za ovu školsku godinu proračunom planirala izdvojiti 749.490 KM za prijevoz te još 187.579 KM za participaciju onima koji putuju osobnim vozilom, koju im također isplaćujemo u visini vozne karte. No, vjerujem da ovo neće biti dostatno i da će troškovi prijevoze županiju stajati više od milijun maraka, rekla je Senada Sadović, voditeljica Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport mostarske Gradske uprave. Inače, mostarski učenici jedni su od povlaštenijih u BiH. Po njihovim propisima svi učenici i djelatnici imaju pravo na besplatne karte, uvjet je samo da im je udaljenost 4 ili više kilometara do škole.

Većina općina u Zapadnohecegovačkoj županiji ima pravilnike prema kojima općina participira dio, dio snose prijevoznici, a roditeljima ostaje platiti polovicu cijene autobusne karte.

Oslobođene kategorije

-Našim pravilnikom je regulirano da općina sudjeluje s 35 posto cijene karte, prijevoznici snose jedan dio, a ostalo roditelji. Postoji odluka prema kojoj besplatan prijevoz imaju učenici invalidi, ali i oni čiji je roditelj invalid s najmanje 80 posto invalidnosti. Tu je i sedamdesetak socijalnih slučajeva te roditelji koji imaju više djece plaćaju samo dvije karte, rekao je načelnik općine Grude Viktor Marić.

Cijena mjesečne karte u Grudama kreće se od 50 pa sve do 150 KM, ovisno o udaljenosti. Slično je i u drugim općinama. U Miškić busu, koji je jedan od većih prijevoznika, doznajemo kako je mjesečna karta u nultoj zoni 30 KM pa do 115 KM, koliko iznosi za zonu 3. U općini Čitluk vrši se izravno pogađanje s prijevoznicima. - Osim naše pogodbe, često se i sami roditelji organiziraju i pogađaju s prijevoznicima. Ministarstvo je propisalo neke kategorije koje ne plaćaju prijevoz, a prosječno roditelji za učenika izdvajaju 30 do 50 KM mjesečno za prijevoz, rekao je voditelj Odjela za društvene djelatnosti Ilko Prusina. Kako se izbori primiču, sve više je obećanja za uvođenje besplatnog školovanja, dok roditelji i dalje iz svojih džepova svakog mjeseca izdvajaju novac.

izvor: večernji list