Priopćenje HGSS-a o zbivanjima u jami Trobukva u Studenim vrilima

hgss posušje, Rudnik, studena vrila
PU Posušje izvijestila nas je da se u napuštenoj rudarskoj jami Trobukva u studenim vrilima nalaze dvije vjerojatno mrtve osobe, a ubrzo potom Uprava Civilne zaštite ŽZH izdala nam je nalog da se pripremimo za intervenciju i krenemo na lice mjesta sa svim raspoloživim ljudstvom i materijalno - tehničkimsredstvima, što smo i učinili.U akciji izvlačenja tijela stradalih osoba sudjelovalo je devet pripadnika HGSS - stanice Posušje, i to vođa ekipe Filip Bago i članovi ekipe Branko Bago, Mario Čutura, Ante Marić, Šimun Soldo, Željko Markota, Marinko Mihalj, dr. Tomo Visković i Mario Bonić. Na lice mjesta stigli smo u najkraćem mogućem roku, u koordinaciji s ekipom Hitne pomoći i policijskim službenicima izvršili smo izvid situacije a izvršenim izvidom potvrđene su informacije da se u napuštenoj rudarskoj jami nalaze dva ljudska tijela koja ne pokazuju znakove života. Operaciju izvlačenja tijela stradalih osoba pripremili smo u skladu sa najvišim standardima spašavanja - na vrhu okna postavili smo „sidrište", dogovorili smo zaduženja svih članova ekipe, poduzeli smo sve neophodne mjere predostrožnosti nakon čega smo u 09:46 otpočeli s akcijom izvlačenja tijela stradalih osoba.

Pretpostavljajući da se u jami nalazi otrovni plin odlučili smo u jamu ulaziti u smjenama, koristeći plinske maske, i nastojeći da boravak u jami bude što kraći. Prvi se u jamu spustio vođa akcije Filip Bago koji je došao do unesrećenika koji su se nalazili na nekih 15-ak metara dubine, na kosini ispod sporednog rudarskog okna a u jamu se, do prvog okna odakle je koordinirao akciju izvlačenja, spustio i Šimun Soldo. Pregledom tijela unesrećenih Filip je utvrdio da su oni već dulje vrijeme mrtvi, nakon čega je izišao iz jame. Potom su se u jamu spustili Mario Čutura i Ante Marić, koji su izvršili pripreme za izvlačenje tijela jednog od stradalih. Nakon što je otpočela akcija izvlačenja kod Maria i Ante pojavili su se prvi simptomi trovanja i oni su pokušali izići iz okna. Mario je uspio izići iz okna a Ante je izgubio svijest i pao u jamu nakon čega mu je u pomoć priskočio vođa ekipe Filip Bago ali su se i kod njega naglo pokazali znakovi trovanja te je i on počeo gubiti svijest. U jamu se potom žurno, s bocom i maskom za kisik, spustio član ekipe Branko Bago, koji je onesviještenog spasioca Antu Marića pripremio za transport - operacija izvlačenja iz jame onesviještenog spasioca prošla je uspješno.

Međutim, istodobno s izvlačenjem iz jame jednog od onesviještenih spasioca u jami se odvijala prava drama. U jami su se, s jednom bocom kisika i jednom maskom za kisik, nalazili onesviješteni vođa ekipe Filip i član ekipe Branko Bago, koji je naizmjence masku s kisikom stavljao na Filipovo i na svoje lice, pripremajući se za početak operacije izvlačenja njih iz jame. Budući da nesreća nikada ne dolazi sama boca s kisikom udarila je u stijenu a uslijed udarca zaustavljen je dovod kisika iz boce tako da je Branko na izmaku snaga zakačio Filipa i sebe u „sendvič" i dao znak za izvlačenje. Izvlačenje iz jame Filipa i Branka uz malo komplikacija izvedeno je uspješno. Ostalim spasiocima pri izvlačenju su priskočili u pomoć pripadnici PU Posušje i DVD-a Posušjeie (kojima se ovom prilikom zahvaljujemo) tako da je samo izvlačenje izvedeno u vrlo kratkom vremenu, nakon čega je ozlijeđenima na licu mjesta ukazana prva medicinska pomoć a potom su prevezeni u medicinske ustanove gdje im je ukazana dodatna medicinska pomoć - Mario Čutura prevezen je u Dom zdravlja u Tomislavgradu odakle je, nakon ukazane pomoći, pušten na kućnu njegu. Filip Bago, Šimun Soldo, Branko Bago i Ante Marić prevezeni su u Dom zdravlja Posušje a potom i u SKB Mostar odakle su, nakon pružene pomoći i detaljnih pretraga, Branko i Ante istu večer pušteni na kućnu njegu dok su Filip i Šimun u bolnici zadržani još dan vremena.

HGSS - stanica Posušje

Načelnik: Filip Bago