Predstavljamo članove žirija Festivala klapske pisme Posušje 2016

klape, Posušje, singum, klape, klape posušje, žiri

Sa zadovoljstvom možemo objaviti da je u žiriju sama „krema" glazbenih stručnjaka i poznavatelja klapske pjesme.

Sudbinu klapa koje će se natjecati na ovogodišnjem Festivalu klapske pisme Posušje 2016. je u rukama šest članova žirija, koji su istaknuti kompozitori, producenti, dirigenti, skladatelji, profesori i maestri koji poznaju što klapsku što vokalnu izvedbu uopće.

Maestro Joško Ćaleta je etnomuzikolog, glazbeni pedagog, kompozitor, producent i dirigent. Autor je brojnih članaka u domaćim i stranim znanstvenim publikacijama, klapski pjevač i voditelj nekoliko klapa. Autor je više nosača zvuka (LP i CDi) i obrada popularnih skladbi. Dobitnik je nagrade Društva skladatelja Hrvatske ("Josip Andreis", 2000.) za dostignuća na polju muzikologije (CD "Hrvatska tradicijska glazba") te nagrade "Ivan Lukačić" na 34. Varaždinskim baroknim večerima.

Duško Tambača primarno djeluje kao skladatelj, zatim kao melograf i obrađivač zapisanih pučkih napjeva. Glazbeno pedagoški rad realizirao je kao umjetnički voditelj velikog broja dalmatinskih klapa Kroz „ruke" maestra Tambače „prošlo" je blizu pet stotina pjevača i pjevačica, u muškim, ženskim i mješovitim klapama. Kao skladatelj bilježi više od stotinu skladbi i to mahom na stihove najeminentnijih pjesnika čakavskog izričaja. Snimio je na desetke nosača zvuka (LP ploča) sa elitnim klapama i zborovima. Odlikovan je visokim državnim odličjem - Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi i promicanje Hrvatske kulturne baštine.

Marko Rogošić radi kao redoviti profesor i trenutno prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Usporedo sa znanstvenom, razvija i intenzivnu amatersku i profesionalnu glazbenu djelatnost. Djeluje u raznorodnim ansamblima i zborovima, muškim i ženskim klapama kao zborist (klapaš), solist, voditelj, asistent dirigenta, predsjednik društva ili pak povremeni stručni suradnik. Snima za radio, TV i diskografiju Dobitnik je četiri diskografske nagrade Porin kao pjevač klape Nostalgija te jednoga Porina kao glazbeni producent albuma Cesarice 3 s klapom Cesarice.

Mojmir Čačija producent klapskog pjevanja, skladatelj i glazbeni voditelj klape "Sinj". Također, voditelj je mješovite klape „Hrvace", te umjetnički voditelj festivala "Klape Gospi Sinjskoj" i "Nedamo te pismo naša". Autor je vokalnog aranžmana za pjesmu "Mižerija" koja je predstavljala Hrvatsku na Pjesmi Eurovizije 2013. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Autor je više priznatih skladbi i obrada s osvojenih više nagrada na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Jure Šaban - Stanić se dugi niz bavi klapskim pjevanjem. Djeluje kao voditelj klapa i obrađivač. Vodi klape od 2000. godine. Od 2004. do 2008. član je Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva Festivala dalmatinskih klapa Omiš u svim kategorijama. Osnivač je i voditelj Gradskog komornog zbora „Kralj Slavac" iz Omiša, od 2003. do 2010. za čiji je rad dobio i Plaketu grada Omiša za 2007. godinu. Održao je više stručnih seminara i savjetovanja za klapske voditelje. Od studenog 2012. promoviran je u profesora mentora za klarinet i saksofon.

Don Dragan Filipović je zborovođa - voditelj liturgijskog pjevanja u Katedrali u Mostaru. Predaje harmoniju, polifoniju, glazbene oblike i dirigiranje te liturgijsko pjevanje. Vodi mješoviti zbor «Marija», mušku klapu «Krš», ženske klape „Narenta" „Drača" „Cantus" „Izvor" „Bura" te Zbor mladih «Gaudeamus», mješoviti studentski zbor «Pro musica». Snimio je 23. albuma, nosača zvuka ili CD-a, a osim toga skladao je nekoliko oratorija. Autor je prve hrvatske opere u BiH „Diva Grabovčeva". Dirigirao je zborom od 950 pjevača, te 50 glazbenika u orkestru na misi s papom Ivanom Pavlom II. u Banja Luci, 2003. god.

Klape se natječu u muškoj i ženskoj kategoriji za prvu nagradu Posuški stećak, a uz ovo priznanje osigurana je i novčana nagrada od 1.500,00 KM. Drugo mjesto bit će uz priznanje nagrađeno s 1.000,00 KM, a treće s 500,00 KM. U obje kategorije priznanjem Bura nagradit će se najbolje klape po izboru publike.
Festival klapske pisme Posušje 2016. bit će održan 6. i 7. kolovoza na Trgu hrvatskih branitelja s početkom u 20.30 sati.