Posuški doktor OZ: Ako se pridržavamo pravila, živjet ćemo i do 120 godina

Pero Lončar, Posušje
Pero nam nudi svjedočanstvo čovjeka koji se nalazio između života i smrti dok nije shvatio da se cijeli život - krivo hrani.

‘Digao' se iz mrtvih

A sve je, kako kaže, počelo 2004. godine kada je preživio teški moždani udar. Oduzete desne strane tijela, Pero se dugo liječio i po bolnicama i po toplicama, a kada je, kako ističe, malo stao na svoje noge, iako teško, promijenio je neke prehrambene navike. No, nedovoljno dobro, budući da je tri godine kasnije u rasponu od samo pola godine imao dva infarkta koja je jedva preživio. Nakon operacije tijekom koje su mu ugradili stentove na srce i koju je platio 80 tisuća kuna, ponovno se ‘digao' iz mrtvih. I tada je, kaže, stao i zamislio se. Ne želeći se predati, počeo je nabavljati knjige i učiti iz njih o prehrani. Tada je shvatio koliko zapravo pravilna prehrana utječe na naše zdravlje. Ozbiljno se posvetio nutricionizmu, a postao je zaljubljenik u nutricionizam. Otkrio je i usavršio medikamente za mnoga oboljenja. Kaže kako sve bolesti liječi prirodom, hranom, vodom i kisikom.

"Ovo radim kao dr. Oz koji liječi cijelu Ameriku i to samo hranom. Doktor sam prehrane, educiran sam baš kao i Oz - ovi nutricionisti svih grana prehrane. Stvoritelj je sve stvorio po svojim savršenim zakonima koje treba poštovati. Sve potrebno za zdravlje imamo u hrani. Primjerice, ako jedete ljekovito bilje, šumsko voće i uzgajano voće, povrće i žitarice, a budući da ove namirnice sadrže sve potrebne vitamine, minerale, masnoće, kiseline, enzime..., tada se obrambeni sustav organizma može uspješno boriti i neće biti bolesti", tvrdi Pero te dodaje da bolesti poput raka nastaju isključivo zbog manjka gore spomenutih namirnica.
Kroz priču Pero nas uvjerava da će svatko tko se bude pridržavao pravila, osim što će imati zdrav život, moći živjeti u prosjeku i do 120 godina. A da bi to mogla biti istina, govore nam i Perine godine.
"Pogodite koliko imam godina", pita nas Pero.
"57-58", kažem, uvjerena da sam pogodila. Međutim, moja procjena je bila daleko od one prave.
"Imam 68", ostavi me Pero u šoku. "A znate zašto ovako izgledam? Zato što se ja ‘cijepim' hranom, a to preporučujem i drugima, jer imate hranu za sve moguće bolesti - hranu za pamćenje, za dobro raspoloženje, za mutaciju stanica, za čišćenje otrova iz organizma, protiv infarkta moždanog udara i svih drugih bolesti", napominje Pero.

Život bez pršuta

Ovaj Posušak, s obzirom da živi u kraju gdje je pršut tradicionalno jelo nezaobilazno u svim prigodama, kaže kako mu je u početku bilo teško bez tih namirnica, ali danas je sretan što je pobijedio tu ‘ovisnost' o takvoj vrsti hrane.
"U naših ljudi je najgore ono razmišljanje - može dokle može, pa kad ode preko glave, onda je kasno", ističe.
Svoj dan Pero započinje tako da svako jutro popije vodu na sobnoj temperaturi i to u stojećem stavu. Nakon toga pojede čajnu žlicu meda, tri masline i tri šljive i tako svako jutro. 20 minuta nakon toga slijedi doručak koji se sastoji od zobenih pahuljica, jedne žlice lana s kefirom, a nakon toga banana, kruška... Za doručak Pero pojede 5 vrsta voća.
Za ručak Pero jede zeleno povrće poput kupusa, špinata, zelja, divljeg povrća, medvjeđeg luka, kelja...,
"Žena mi svaki dan skuha ručak od 20-ak vrsta povrća, jer tu su vlakna, što je vrlo zdravo, a za večeru grah, heljda... i obvezno med pred spavanje", otkriva nam Pero.
Ovaj nutricionist također napominje kako doručak mora biti od 7 do 9 sati, ručak od 13 do 15, a večera oko 18 sati. Naime, prema Perinim riječima, tada ‘motori' u našem organizmu rade punom parom i raznose kalorije po cijelom organizmu. U protivnom, hrana se samo slaže i to je najčešći razlog prevelike težine.
"Organizam je rob navikama i najteže je promijeniti te navike, ali kada naučimo promjenu, onda ćemo ga lako naučiti da postane rob novim zdravim navikama. Stoga, navike promijeni, zdravlje pokreni", poručuje posuški nutricionist Pero Lončar.

Dnevni list