Posuška Frama bira osobu godine

Obrazloženja kandidatura

Najviše prijedloga za osobu godine stiglo je za slijepoga paraolimpijca Petra Bešlića i posuškoga fratra fra Marija Knezovića. Fra Mario se ispričava svima koji su ga predložili iz razloga što ne želi biti u ovom posuškome izboru budući da je odbio biti u izboru i za osobu godine na državnoj razini što je također odbio iz osobnih razloga.


Osoba godine - Kandidati

1.      Petar Bešlić iz Rastovače, a sada živi i radi u Zagrebu. Petar je nakon teške nesreće koja mu se dogodila u petnaestoj godini života uspio smoći snage za novi početak. Kao atletičar paraolimpijac sudjelovao je na Europskim i Svjetskim natjecanjima te na Paraolimpijadi u Pekingu. O njemu je Dejan Aćimović snimio dokumentarni film „Hrabro i na rezultat“ koji je vidjela cijela Hrvatska i veći dio BiH. Petar je potpuno slijep ali uspješno radi, živi, a na ljeto se i ženi.

2.      Ante Đerek iz Posušja. Sada student u Zagrebu. Ante je maturirao prošle godine kao najbolji učenik posuške gimnazije. Ante je kroz sve četiri godine pohađanja posuške Gimnazije dobivao sve ocjene izvrstan 5, te u četiri godine nije imao ni jedan neopravdani sat. Osim toga, uvijek je rado pomagao kolegama i kolegicama u učenju i samozatajno je bio dio razreda kojem je bio uzor u učenju i ponašanju.

3.      Branko Miličević iz Broćanca. Na osmom međunarodnom salonu inovacija i investicija održanom u Moskvi Branko Milićević osvojio je jednu zlatnu i dvije srebrne medalje za svoja tri izlagana izuma ili nova industrijska proizvoda, a to su:


Fleksibilni uređaj za vuču vozila - Izum je dobio zlatnu medalju

Ručna Hidraulična kliješta (u tri verzije ručnih alata) – srebrna medalja

Plastenici promjenjivih visina - izum dobio srebrnu medalju.


Ovaj uspjeh je tim veći što je na ovoj međunarodnoj izložbi inovacija nastupalo nekoliko desetaka tehnološki najmoćnijih zemalja svijeta, sa preko stotinu različitih udruženja ili organizacija izumitelja ili inovatora.


4.      Vlatko Mišetić, profesor posuške Gimnazije i Srednja škole fra Grga Martić. Vlatko je nakon četrdeset godina rada s posuškim đacima umirovljen. Predavao je Hrvatski jezik i književnost. Danas vodi Maticu Hrvatsku podružnica Posušje.

5.      Rudo Ereš, profesor posuške Gimnazije i Srednja škole fra Grga Martić. Rudo je nakon četrdesetak godina predavanja zemljopisa umirovljen.

6.      Branko Bago, predsjednik Hrvatskog planinarskoga društva Pločno. Branko je bio je dan od organizatora i voditelja ekspedicije na Kilimanjaro.

7.      S. Irena Azinović i Željka Grubišić. One dvije u duetu izdaju vrlo zapažen nosač zvuka „Budi moj mir“. Sve pjesme je napisala Željka Grubišić a uglazbila časna Irena Azinović. One redovito pjevaju na svetim misama i klanjanjima četvrtkom. Zato ih predlažemo u duetu.


Događaj godine

1.      Izvedba Mozartova Requiema. Ovom izvedbom Posušje je srušilo mit kako se velika svjetska djela mogu izvesti samo u metropolama. Na sceni je bilo oko 130 izvođača. Sve je dva puta emitirano u programu Federalne televizije. Ovaj događaj zasigurno diže rejting Posušju kao gradu koji je spreman i za velike svjetske manifestacije.

2.      Obnova Osnovne Škole. Posušje ima najnapučeniju Osnovnu školu u BiH koju pohađa više od dvije tisuće đaka. Zato raduje, unatoč svemu, da se škola nadogradila i proširila.

3.      Podizanje šest zvona. Prije više od sto godina nabavljeno je staro zvono na zvoniku stare crkve koje i danas zvoni. Onda možemo zamisliti kakav je događaj za Posušje nabavka šest zvona za dva zvonika nove crkve. Za svečanost blagoslova i taj povijesni trenutak okupilo se nekoliko tisuća vjernika i uzvanika iz BiH i Hrvatske. Ovo Posušju pruža ugođaj pravog gradskoga središta.

4.      Spomenik Bruni Bušiću. Pukovnija Ante Bruno Bušić podigla je spomenik u čast svim poginulim pripadnicima te ponosne vojne postrojbe. Taj događaj okupio je na Posuškome Gracu brojne vojnike, uglednike i vjernike.

5.      Molitva i Riječ. Studijska zajednica Molitva i Riječ izišla je u javnost redovitim susretima srijedom u kino dvorani. Na tim susretima okuplja se lijep broj posjetitelja koji se duhovno obogaćuju uz svjedočanstva i predavanja članova zajednice.

6.      Moj sendvić za gladne. To je bio naslov humanitarne akcije koju je u posuškim školama provela posuška Frama. Smisao akcije bio je jedan dan ne jesti, nego svoj prilog dati za gladnu djecu u Kongu u Africi. Osim ove Frama je provela i akciju Zalogaj ljubavi.


ZA PRIJEDLOGE GLASUJTE NA WWW.FRAMA-POSUSJE.COM