FOTO  Posušje: Završila kulturna manifestacija Posuško lito

Posuško lito

Iza nas je još jedno iznimno uspješno„Posuško lito", manifestacija koja polako postaje brend Posušja, a održava se ususret Danu općine Posušje, odnosno proslavi blagdana Velike Gospe.
U okviru nje organizirano je mnoštvo kulturno-zabavnih i športskih sadržaja koji su za posjetitelje bili besplatni.

Mnoštvo događaja

Tijekom dva mjeseca, od 28. lipnja do 30. kolovoza, posjetitelji su uživali u brojnim događajima, predstavama, izložbama, predstavljanjima, promocijama, koncertu, projekciji filmova, festivalu i sportskim događajima. Održano je 29 službenih događaja i još desetak neslužbenih koji su obogatili ovogodišnji program.
Općina Posušje u posljednje tri godine uspjela je oko sebe okupiti brojne posuške kulturne institucije, društva, udruge, organizacije, ustanove i druge aktiviste i pojedince, odnosno partnere koji su bili spremni dati svoj obol u kreiranju programa manifestacije „Posuško lito" i unapređenju kulture.

Pružena prilika mladima za afirmaciju

U kreiranju programa uključen je veliki broj mladih čija su kreativnost i umjetničko izražavanje došlo do izražaja. Pružena im je prilika za afirmaciju u bilo kojem vidu kulture, zabave i sporta, a Posušje još jednom pokazalo da je grad mladosti.
Malonogometni turnir mjesnih zajednica, sela, zaselaka i gradskih četvrti općine Posušje Festival klapske pisme detalj sa smotre izvornog hrvatskog folklora
Istodobno se čuvaju narodna tradicija, kultura i stari običaji (Smotra hrvatskog izvornog folklora, Kamendani, Večer ikavice, Ilijino Brdo, Podbila Etnofest), uspomene i sjećanja na naše hrvatske branitelje (Dan domovinske zahvalnosti, Dan branitelja općine Posušje, Obljetnica osnutka pukovnije Ante Bruno Bušić)), i nastaju neki novi projekti koju su u kratkom vremenu postali prepoznatljivi, kako unutar tako i izvan granica Bosne i Hercegovine (Festival klapske pisme).

Ove godine 56 000 posjetitelja

Da je „Posuško lito" pravi mamac za posjetitelje, kako za domaće žitelje tako i za one iz drugih općina, gradova pa i onih preko granice iz Republike Hrvatske, dokaz su ovogodišnje brojke koje govore da je manifestaciju „Posuško lito" 2015. posjetilo 56 000 ljudi. To su brojke kojih se ne bi postidjeli niti puno veći gradovi od onoga podno Radovnja.
"Posuškim đirom" otvoreno "Posuško lito Memorijalni skup planinara u Masnoj Luci Detalj s ovogodišnje framine predstave
Naravno, „Posuško lito" ne bi moglo zaživjeti u ovakvom obojmu da nije bilo velikog broja sponzora koji su na razne načine davali podršku ovoj manifestaciji prepoznajući je kao vrlo bitan faktor u kreiranju društvenog i kulturnog života općine Posušje.

Pripreme za Božić

Veliki dio posla odradili su članovi Radnog tijela za pripremu kulturnih događanja pod nazivom „Posuško lito" koji su osmislili, vodili i koordinirali cijelim projektom kako bi prošao u najboljem redu.
Otkrivanje biste Fra Petru Bakuli u Batinu, Svečana sjednica općinskog Vijeća, Igre bez granica i ove su godine rušile rekord po prijavama.
Događaji u okviru „Posuškog lita" bili su zastupljeni na svim medijima, od novina, televizija do internetskih portala preko kojih se slala jedna svojevrsna turistička razglednica Posušja.

Iz Ureda načelnika najavljuju da su već počele pripreme i osmišljavanje adventskih, odnosno predbožićnih događanja koji će se održati na prelijepom platou Trga hrvatskih branitelja u Posušju.