Posušje: Veličanstvenim programom obilježena Framina obljetnica

Najprije se s razglasa čuo snimak glas fra Roberta Jolića iz 1995. kada je u župnim obavijestima najavio osnivanje Frame. Potom su na scenu stupila dvojica Framaša, ali možemo reći i vrsnih glumaca, Jozo Kolobarić i Marko Petric. Oni su u kratkom scenskom nastupu, i u skeptičnom stavu, prenijeli razmišljanje mladih i okoline o najavi da se osniva „nekakva Frama". Voditeljski par Sanja Pehar i Dragan Soldo su nakon toga najavljivali nastupe izvođača. No, prije pjesme sve prisutne s riječima zahvalnosti i dobrodošlice pozdravili su Anamarija Mitar, predsjednica i Cvitan Jukić, dopredsjenik Frame. Najprije je za mikrofon došla Daniel Sisgoreo Morsan i svojom, kako ona reče, pjesmom života „Da te samo dotaknem" otvorila glazbeni dio večeri. Kad je na scenu stupio fratra s gitarom i kapom „francuzicom" u kripti je nastalo oduševljenje. Fra Slaven Mijatović svojim je pjevanje, te nezaboravnim scenskim nastupom, sve ostavio bez daha. Kako poezija može biti rado slušana kad ju izgovaraju umjetnička usta najbolje je pokazao glumac HNK iz Mostara Robert Pehar. Slavlje se potom zahuktavalo nastupom sastava Frame Posušje i Tria Pons koji je zvukovima violina i klavira donio dašak klasičnih zvukova uz koju se uzdizala duša i srce do visina.

      Da je ova svečanost bila posebna potvrđuje nastup jednog od najproslavljenijih irskih, pa i britanskih pjevača, Davida Perkesa. Njegov nastup dočekan je s veselim i burnim odobravanjem, a nakon njegove izvedbe ljudi su uskliknuli: koji glas, hoćemo još! Program je tako tekao sve do najave gosta iznenađenja, a to je bio Ivan Mikulić, kako ga voditelji najaviše, anđeoski glas s hercegovačkoga kamena. Kad je zapjevao pjesmu s Eurovizije „Daješ mi krila" cijela kripta se pretvorila u jedinstveni pjevački sastav, što je bilo nastavljeno i uz pjesmu „Ti si tu".

      Kraj programa obilježio je govor fra Marija Knezovića koji je ovu proslavu organizirao i osmislio. Teško je mogao doći do riječi jer su prisutni svojim dugotrajnim pljeskom njemu odavali zahvalu. U svom govoru fra Mario je zahvalio svima, mladima posebno, te je najavio kako će novac od prodane Framine monografije ići za liječenje jednoga mladića i jedne djevojke iz Općine Posušje. Poslije svečanoga programa slavlje se nastavilo uz domjenak gdje su bili svi prisutni. A onda uz domjenak pjesma, slaganje dojmova, čestitke, poljupci, vatromet i tako do pola noći. Hercegovačka televizija program će emitirati, ove subote, 17. travnja, u 20 sati.

www.frama-posusje.com