Posušje: Održan Festival Gospina plača

Potom su se na pozornici redale grupe koje su svojim pjevanjem, te scenskim nastupom mamile pljesak ispunjene posuške kripte. Osim starijih pjevača, a bilo ih je starijih i od 80 godina, nastupilo je dosta mladih koji su tako posvjedočili kako se ne trebamo plašiti da će ovaj oblik naše tradicije zamrijeti.

Ova večer je pokazala i bogatstvo različitih napjeva jer su sve grupe pjevale na svoj način. Ovom događaju nazočili su i studenti etno glazbe sa Sveučilišta u Mostaru predvođeni dr. Nikolom Bugle i Lidijom Vladić - Mandarić.

Završetak pjevanja zaključen je čestitkom izvođačima i organizatorima koju je izrekao župnik fra Milan Lončar. Na festivalu su nastupile grupe iz ovih mjesta: Humca, Rakitna, Brišnika-Bukovice, Broćanca, Donjeg Velikoga Ograđenika, Ljubuškoga, Prologa, Čitluka, Gornjih Jukića, Gorice-Sovića, te dvije grupe iz Posušja (Sobča) i četiri grupe iz Rastovače. Svoj nastup zabilježila je i muško-ženska grupa posuške Frame. Ukupno je na pozornici nastupilo 145 pjevača/ica. Nakon završetka pjevanja/kantanja pjesmi nije bio kraj jer se ona nastavila uz okrepu i druženje.

frama-posusje.com