Posušje: Očekuje se otvaranje na stotinu novih radnih mjesta

Grad Posušje
Posljednjih nekoliko godina poslovne zone u Hercegovini niču kao gljive poslije kiše, a jedna od pjih zasigurno je i nova poslovna zona u općini Posušje, Osrdak.

Ulaganja općine

Iako je izgradnja zone Osrdak koja se proteže na oko 15 hektara i s ukupno 24 parcele započeta tek prije pola godine, već se javljaju brojni investitori. Jedan od njih je i Meggle, najveća njemačka industrija mlijeka, koja će baš u Posušju sredinom mjeseca otvoriti veliki distributivni centar za područje zapadnog Balkana i tvornicu za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda. Iz općine koja je i vlasnik poslovne zone Osrdak nadaju se da će i ostale parcele biti uskoro rasprodane.

Prodajom zemljišta zainteresiranim poduzetnicima povećala bi se stopa zaposlenosti i ponuda poduzetničkih lokacija u Posušju.

U tom smjeru općina je izišla ususret investitorima tako što jedan četvorni metar naplaćuje po simboličnoj cijeni od jednog eura. Inače, u općini Posušje su, osim ove, još dvije poslovne zone, no ova je posebna po tome što bi trebala biti orijentirana isključivo prema proizvodnim djelatnostima.

I načelnik općine Posušje Petar Polić ne krije zadovoljstvo izgradnjom Osrtka.

"Ovaj projekt ima visoki prioritet za općinu Posušje, upravo zato što nam puno znači pokretanje gospodarstva, zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjestaa, a sukladno s tim i povećanje općinskog proračuna", izjavio je Polić.

Zapošljavanja

Stoga, općina nije ni štedjela s ulaganjem u nju. Do sada je, naime, uloženo više od pola milijuna maraka. Tako je istočni dio zone u potpunosti završen uključujući komunalnu infrastrukturu, pristupne ceste... Ostaje onaj zapadni dio koji
bi uskoro trebao biti dovršen.

A kako je Posušje općina s najvećim brojem nezaposlenih u Zapadnohercegovačkoj županiji, Posušake zasigurno najviše veseli činjenica da će Osrdak stvoriti prostor za zapošljavanje nekoliko stotina novih radnika u direktnoj zaposlenosti i za još velikih broj koji bi kroz indirektno vezivanje za zonu dobili svoj novi posao.

Primjerice, očekuje se da će se samo u Meggleu otvoriti stotinjak novih radnih mjesta, a slično se očekuje i od ostalih zainteresiranih investitora.

"Aktiviranjem potencijala gospodarske zone Osrdak otvaraju se mogućnosti za dagnji ukupni razvitak Posušja i podizanje kvalitete življenja u našoj sredini", kazao je Polić.

Piše: Mirela Tučić / Dnevni list