FOTO  Posušje: Mjesto na križanju puteva i na granici svjetova

Posušje
U Posušju je život bujao još u brončano doba, čemu svjedoče brojni lokaliteti na prostoru općine, njih više od 30. Prva naselja nastala su u ilirskim vremenima na važnom trgovačkom putu od Narone do glavnog ilirskog grada Delminiuma, na današnjem Duvanjskom polju. Mjesto se u pisanim tragovima spominje kao posjed plemenite obitelji Naletilić 1378. godine, piše portal Direktno.hr

I danas se Posušje nalazi na križanju dvaju važnih prometnih pravaca: Mostar-Split, Mostar-Livno te luka Ploče-Travnik. Općina se nalazi na prirodnoj granici mediteranske i planinske klime. Planina Čvrsnica s jedne i Biokovo s druge utječu na to da Posušje ima oštre zime, a zbog blizine Jadranskog mora - ljeta u Posušju znaju biti vruća i sušna.

S takvom pozicijom na križanju puteva i nevjerojatnim prirodnim ljepotama koje ga okružuju, Posušje je mjesto koje samo čeka da ga otkriju turisti. Planina Čvrsnica, Blidinjsko jezero, Masna Luka s više bistrih planinskih izvora te planine s prekrasnom jelovom i borovom šumom krajolik su kojeg bi ljubitelji planinarenja i dugih šetnji trebali tek otkriti. Blizina mora i velikih jadranskih turističkih središta, poput Splita i Makarske, samo su još jedan poticaj za razvoj turizma.

To je prepoznato i kod vlasti Posušja. Branko Bago, gradonačelnik u drugom mandatu ovog tvrdog hercegovačkog kraja za Direktno je rekao kako je svjestan velikog turističkog potencijala Posušja. "Općina je okružena prirodnim ljepotama. Jedan od najvećih potencijala ima Park prirode ‘Blidinje'. Općina ulaže projektne napore, u uvezivanje malih proizvođača i obrtnika u cilju zajedničkog nastupanja njihovih proizvoda i usluga na tržištu. Upravo ovakva ponuda trebala bi biti ogledalo turističke ponude, ne samo Blidinja nego i cijeloga Posušja", rekao je naš sugovornik. Ponovio je kako, uz Blidinje, postoje i drugi turistima zanimljivi potencijali, kao što je kanjon Brine, jezero Tribistovo, slapovi Žukovice te brojni povijesni lokaliteti, kao i višemjesečna zabavno-glazbena ponuda ‘Posuškoga lita'.

Hercegovačkim kršem ovoga je, kao i protekla četiri ljeta, odzvanjala klapska pisma. U sklopu ‘Posuškog lita' već pet godina zaredom održava se ‘Festival klapske pisme'.

Načelnik Posušja iznimno je ponosan na uspjeh i prepoznatljivost tog festivala. "Zbog velikog zanimanja natjecatelja, održao se kroz tri večeri uz visoko pokroviteljstvo hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića te supokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Ponosni smo na sve pohvale koje su došle od naših gostiju za organizaciju i gostoprimstvo koje ih je dočekalo u Posušju. Posušje je postalo poznato, kako po manifestaciji s kvalitetnim sadržajima ‘Posuškoga lita', tako i po ovom festivalu. Njegovi odjeci premašili su sva naša očekivanja", rekao nam je Branko Bago.

Da bi Posušje moglo imati kvalitetan turistički i gospodarski razvoj, Bago smatra kako je potrebno definirati status turističkih zajednica na razini jedinica lokalne uprave, jer upravo je ona najupućenija u lokalnu ponudu. "Jedino lokalna zajednica može dati smjernice razvoju lokalnog turizma uz podršku viših razina. Nažalost, otežavajuća okolnost za razvoj i turizam, a ne samo gospodarstvo, je nedovoljno funkcionalan GP Osoje. Konkretni napori Općine u razvoju turizma očituju se kroz projekte ‘Jačanje sektora turizma u općini Posušje' te ‘Razvoj turizma na tri jezera'", rekao je načelnik Bago.

Malo hercegovačko mjesto rodni je kraj Fra Grge Martića i fra Petra Bakule, dvojice neumornih duhovnika, pjesnika i znanstvenika, boraca za slobodu hrvatskog naroda, i danas daje nekoliko vrsnih pera, slikara, kipara i glumaca koji obogaćuju manifestacije tijekom ‘Posuškog lita'. Tvrdi je to kraj bogat povijesnim lokalitetima iz ilirskog, rimskog i starokršćanskog vremena koji samo dokazuje upornost i tvrdoglavost naroda da, unatoč mnogim povijesnim nepravdama, tamo ostane i od svog truda i rada živi.

Snagu za preživljavanje, unatoč povijesnim nedaćama, Posušani pronalaze u vjeri i neumornom zagovoru Gospe Posuške, čiji blagdan Uzašašća na nebo danas slave i kao svoj Dan općine. Kako je u nadahnutoj propovijedi na blagdan Velike Gospojine, kako ga u Hercegovini zovu, rekao hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko, koji se prisjetio vremena turske vladavine kada je život našeg naroda bio ugrožen: "Samo se poneki fratar u strahu nastanjivao ovdje, u Hercegovini. Ona trajna želja u dušama završila je proglašenjem zaštite Gospe ovdje. Započinje novo doba Hercegovine. Gospa je stajala na ulazu svih tih špilja u kojima su naše majke u strahu rađale. Marija je sve gledala i pohranjivala u svom srcu. S nama je, ovdje, i nas pohranjuje u svoje srce. A gdje smo mi? Znakovito je da se 15. kolovoza svake godine posuški narod, gdje god se nalazio, biva u zagrljaju Gospe".

Turizam i s njim povezano gospodarstvo mogao bi biti jedan od blagoslova koji će omogućiti narodu da ostane, kao i svih prijašnjih vjekova na tom tvrdom kamenu. Posušje je mjesto savršeno uklopljeno u ljepote prirode i na razmeđi klima i putova samo čeka da u potpunosti bude otkriveno kao nova destinacija za nevjerojatna iskustva, obogaćena sjećanjem na ljubazne, otvorene i srdačne domaćine uvijek spremne na šalu i smijeh.