Poduzetnici iz Posušja darovali hrvatskom narodu spomen-ploču na rijeci Jordan

"Onih dana dođe Isus iz Nazareta galilejskoga i primi u Jordanu krštenje od Ivana. I odmah, čim izađe iz vode, ugleda otvorena nebesa i Duha poput goluba, gdje silazi na nj, a glas se zaori s nebesa: Ti si sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina".

U dnu ploče, uz sveopći hrvatski grb, piše: "Svome hrvatskom narodu darovaše hodočasnici iz Posušja G.G. 2010."

- Vijest nas je uistinu obradovala i motivirala za novo hodočašće u Izrael - kaže fra Milan Lončar, župnik u Posušju kojega ovdje zovu duhovnim poduzetnikom.

- U studenom prošle godine organizirao sam hodočašće posuških poduzetnika u Svetu zemlju. Pa sam vidio da na rijeci Jordan, na mjestu Isusova krštenja, gdje dolaze milijuni hodočasnika, stoji više od stotinu kamenih ploča istih dimenzija i s istim natpisom iz raznih država i na raznim jezicima. Ne samo na engleskom, njemačkom, španjolskom, talijanskom, nego kineskom, korejskom, arapskom... Samo ne na hrvatskom.

- Onda sam preko naše prijateljice Berte Belson iz agencije Jerusalem Tours isposlovao dozvolu i od jednog Armenca naručio ploču. Evo, ploča je postavljena, a mi se Posušani spremamo na novo hodočašće u studenom, kada ćemo blagosloviti i svečano otkriti hrvatsku ploču. Osim posjeta Betlehemu, Jeruzalemu, Jordanu, Nazaretu, Masadi... i drugim povijesnim i za kršćane značajnim mjestima, posuški su hodočasnici imali susrete i s uspješnim poslovnim ljudima u Izraelu. I predavanja.

- Jedan predavač opisao je tako dobro našu situaciju kao da ovdje živi - kaže Boro Petric, jedan od hodočasnika, vlasnik firme SOPA.

To su dragocjene spoznaje. Vjerujte da su mi ti savjeti toliko pomogli da danas radim s manje opterećenja, racionalnije koristim energiju. Osim toga, mi posuški poduzetnici smo se poznavali, ali se nismo znali. Tih osam dana u Izraelu toliko nas je povezalo da sada u svakom od njih gledam poslovnog prijatelja, a ne rivala.

- Vidite, Bog je svakome dao neki dar. I to dobro rasporedio. Ali kao što je vrlo malo darovitih športaša, glazbenika, pisaca..., tako je malo i darovitih poduzetnika - dodaje fra Milan.

Objasnili su nam kako selekcioniraju talentirane poduzetnike, pa nađu tek dvojicu od sto prijavljenih, a neke odgovaraju od poduzetništva jer nemaju dara za to. A ovi naši samonikli zaista imaju poslovnog dara - kaže fra Lončar.

PIŠE PETAR MILOŠ/posušje.online.info
SNIMIO LJUBO KOVAČ

Najstarijem hodočasniku 98 godina

Jerko Kovač sa svojih 98 godina bio je najstariji hodočasnik. Inače je to čovjek koji je u Drugom svjetskom ratu spašavao Židove u Rijeci i Zagrebu, pa je predložen za Pravednika među narodima.