FOTO  Obilježeno 25 godina Bušića: Nismo gubili bitke u ratu, ali ih gubimo sad u miru

1. gardijska brigada Ante Bruno Bušić,, Posuški Gradac, obljetnica
Misno slavlje predvodio je biskup vojnog ordinarija mons. dr. Tomo Vukšić. U propovijedi je podsjetio na važnost sjećanja na poginule i na ovakve trenutke.

Napomenuo je kako se stariji sjećaju prijašnjih vremena kada se nismo smjeli niti sjećati pojedinih stvari. A da su nam upravo hrvatski branitelji omogućili slobodu govora, slobodu molitve i slobodu sjećanja.

Također, podsjetio je sve nazočne na svoju propovijed u Lourdesu. Tako je na Gracu još jednom ponovio kako je najljepši hrvatski grb - čisto srce, a najljepša hrvatska himna - plač djeteta, prenosi Posušje.net.

Nakon svete mise uslijedilo je mimohod koji je sa stijegovima krenuo od župne crkve do spomenika podignutog u spomen na 106 poginulih pripadnika ‘Bušića'. Zatim je uslijedila himna svih Hrvata „Lijepa naša" u izvedbi klape Sv. Juraj - Hrvatske ratne mornarice i minuta šutnje kao počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Zatim su uslijedili pozdravi gostima i uzvanicima sa svih strana, obiteljima poginulih, hrvatskim ratnim invalidima, članovima brojnih udruga i visokim časnicima.

Na obljetnici su nazočila visoka izaslanstva iz Republike Hrvatske na čelu s potpredsjednikom Hrvatskog sabora Milijanom Brkićem, ministrom hrvatskih branitelja RH Tomom Medvedom i savjetnikom predsjednice RH za branitelje Antom Deurom.

Pozdravi su bili upućeni izaslaniku načelnika stožera oružanih snaga Bosne i Hercegovine, brigadnom generalu Tomi Kolendi, zapovjedniku 4. pješačke brigade oružanih snaga BIH, načelniku zajedničkog stožera oružanih snaga BiH, brigadiru Zdravki Rezi, pukovniku Miji Šteki, zapovijedniku prve pješačke bojne 4. pješačke brigade oružanih snaga BiH te ostalim predstavnicima udruga kao i svim nazočnim predstavnicima vlasti u BiH na svim razinama i ostalima.

Po polaganju vijenaca i paljenju svijeća nazočne je pozdravio predsjednik Udruge pripadnika postrojbe „Ante Bruno Bušić„ pukovnik Josip Duspara koji je rekao kako je postrojba služila na ponos i čast hrvatskom narodu. Da nisu gubili bitke u ratu, ali ih danas nažalost gubimo u miru i pozvao sve na zajedništvo u rješavanju problema braniteljske populacije.

Nazočnima se obratila zamjenica državnog tajnika Ureda za Hrvate izvan RH, gđa. Ivana Perkušić koja je u svom govoru također naglasila das u ljubav, sjećanja i zajedništvo ono što nas krasi, ted a ne smijemo zaboraviti one kojisu svoje živote dali za našu slobodu.

Nakon nje riječ je preuzeo minister hrvatskih branitelja RH Tomo Medved. On je rekao da braniteljima u rat nije trebao poziv već su oni osjetili zov domoljublja. Naglasio je kakosmo svojim radom i djelovanjem obvezni opravdati njihovu žrtvu.

Skupu se obratio i stožerni brigadir Anton Luburić koji je u svom govorurekao kako za njih u ratu nije postojala riječ zašto, već su svoje zadaće, koje su bile pred njima, izvršavali bez pogovora. Jedina zadaća koju još nisu izvršili, ali hoće, je izrada monografije ove postrojbe koja je u pripremi i svjetlo dana bi trebala ugledati sljedeće godine.

U nastavku su dodijeljivane plakete i zahvalnice pojedincima i institucijama zaslužnim za pomoć u organizaciji, radu i suradnji s udrugom, te nagrade sudionicima prigodnog malonogometnog turnira koji je odigran dan ranije.

Na kraju svečanog slavlja jednosatnim koncertom nazočne je obradovala jedna od ponajboljih klapa iz Hrvatske klapa Sv. Juraj

Foto: 1. Gardijska brigada HVO-a "ANTE BRUNO BUŠIĆ"

(Dnevnik.ba)