Na Kedžari služena misa za stradale duhandžije- žrtve komunističkog režima

Dalekim putem poslije drugog svjetskog rata pa sve do kraja šezdeseti godina duhan se nosio preko Rakitna, Blidinja, Vrana, Rame i Raduše prema Srednjoj Bosni. Ovo je druga godina prisjećanja na žrtve komunističkog režima, koji je zatvarao i često ubijao mučenike bez suda i prava da se brane.

Na Kedžari se okupilo više od 300 vjernika koji su došli odati počast nedužnim žrtvama. U nadahnutoj uvodnoj riječi župnik župe Doljani fra Andrija Jozić je između ostalog kazao:

"Ovdje smo da se molimo i da ne prepustimo zaboravu ljude koji radili mukotrpan posao kako bi osigurali preživljavanje svojim obiteljima. To nisu bili šverceri, to su bili mučenici koje su u tim zlobnim vremenima ubijali bez suda na putu od Hercegovine preko Vrana i Rame prema Središnjoj Bosni. Drugi put obilježavamo sjećanja na njih, a zašto na Kedžari? Zato što je tu grob Dive Grabovčeve koja je simbol otpora, simbol borbe protiv zla".

Na kraju sv. mise predsjednik OO HDZ BiH Rama Drago Tule, zajedno sa svojim suradnicima, položio je vijenac i zapalio svijeću ispred oltara u čast nastradalima. Poslije mise također su se susreli i ruku stisnuli poznanici i prijatelji koji se nisu vidjeli i preko pedeset godina. Razgovaralo se o događajima s puta duhana, moglo se čuti dirljivih priča, a opet se uz ramsku rakiju i zapjevala ganga.

Za ovakav veličanstven događaj najzaslužniji je fra Andrija Jozić i udruga Vran na čiji poticaj je upriličen ovakav susret.

radioposusje.ba