Na čelo posuških gospodarstvenika ponovo izabran Veljko Lončar

Veljko Lončar, Udruga gospodarstvenika Posušje
Na čelu Udruge gospodarstvenika Posušje i ubuduće će ostati Veljko Lončar. Odlučeno je tako na izbornoj skupštini udruge, a usvojeni su i izvješća o radu nadzornog i upravnog odbora te izvješće o radu Udruge.
Izabrani članovi odbora

Uz predsjednika Lončara, za dopredsjednika je izabran Franjo Širić, a Upravni odbor činit će Marinko Šego koji je izabran i za predsjednika odbora, te Damir Lončar, Ivan Pavković, Pero Lončar, Krasnodar Petrović, Zdenko Tolušić i Ivan Šarić. U nadzorni odbor izabrani su Branimir Oreč, kao predsjednik tog odbora, te Borislav Petric i Ivan Čamber. Skupštinari su vodili konstruktivnu raspravu i o problemima s kojima se susreću u poslovanju. Istaknut je problem rada inspekcije, raspodjela sredstava od GSM licencija, te nepoticanje razvoja gospodarstva i novog zapošljavanja od svih razina vlasti. Također, nedovršena ili loše izvršena privatizacija društvenih poduzeća je veliki uteg u razvoju gospodarstva. Problem raspodjele prihoda od PDV-a, kao i drugih javnih prihoda u odnosu na doprinos gospodarstva Posušja i broja stanovnika u odnosu na ukupno stanje u FBiH, je nepravedan, stoji u priopćenju Udruge.
Loš odnos vlasti

Što se tiče samog djelovanja UGS-a, napredak se osjeti. Uvjeti poslovanja za gospodarstvenike kvalitetniji su. Broj članova Udruge, od utemeljenja do danas, povećao se tri puta, s 13 na 39, a ukupan broj članova Udruge i vlasnički povezanih tvrtki je više od 50. Broj zaposlenih u tim tvrtkama je oko 1800, a od toga u Posušju oko 1200, što je oko 40% svih zaposlenih u Posušju. U izvješću o radu stoji da vlasti na svim razinama, vrlo malo ili gotovo ništa ne rade na poboljšanju uvjeta poslovanja i rasterećenju gospodarstva, od raznih poreznih i neporeznih davanja. Naprotiv, oni su svakim danom gori, a troškovi administracije na svim razinama vlasti sve veći. Nagomilavanje zaposlenih u administraciji i osnivanje novih agencija i javnih ustanova mora prestati, rečeno je na sjednici.

vecernji.ba