FOTO  KAMENDANI: Posušje ove godine bogatije za sedam novih skulptura

Posuški kamendani, Posušje

...bio zanimljiviji, a grad podno Radovnja postao bogatiji za još sedam vrhunskih umjetničkih djela.
Kao i prošle godine nastavljena je suradnja između organizatora Turističke zajednice ŽZH - podružnica Posušje i općine Posušje te njihovih partnera Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru, klesarske škole Posušje i Razvojne agencije ŽZH - HERAG, a plod suradnje je 2. međunarodna kiparska kolonija na kojoj je sudjelovalo sedam studenata ALU Široki Brijeg i Umjetničkih akademija iz Splita i Osijeka.

Studenti su na impresivan način u deset dana, koliko je kolonija trajala, oplemenjivali kamene blokove i davali im potpuno novi izgled u kojem će prolaznici moći uživati sljedećih godinu dana uz gradsku šetnicu kod Trga hrvatskih branitelja.

Brojni znatiželjnici zaustavljali su se kod mladih umjetnika željni informacija o njima, načinu rada, alatu, a najviše ih je zanimalo kako im uspijeva od tvrdog posuškog kamena napraviti umjetničko djelo. Studenti su radili uz pomoć mentora prof. Nikole Vučkovića i asistentice Mateje Galić, u radu im je pomagao meštar Anđelko Penava, dok im je potreban materijal osiguravao vrsni klesar Mario Mihalj.
Na 2. međunarodnoj kiparskoj koloniji na 5. Posuškim kamendanima sudjelovali su Slaven Kolar (Žitomislić), Boris Cikač (Nuštar), Josip Ivešić (Novi Šeher-Žepče), Marko Grgat (Sinj) , Marko Buvinić(Brač), Mirna Pokorić (Osijek) i Josipa Stojanović (Osijek).

Napravljene skulpture ostat će u vlasništvu općine Posušje i samo su nastavak prošlogodišnje priče u nastajanju velike galerije na otvorenom.
Također, organizatori se ovi putem zahvaljuju Binvestu i djelatnicima Ukraskamena iz Posušja