Gasi se posuški Harvard 'Phillip Noel Baker'

Naime, kako doznajemo, na jednoj od idućih sjednica Vlade Zapadnohercegovačke županije bit će doneseno rješenje o prestanku rada spomenutog sveučilišta. Istom ovom sveučilištu nedavno je zabranjeno djelovanje i u Sarajevskoj županiji.

Od resornog ministarstva trenutačno se vrši inspekcijski nadzor nad svime što se događalo, kao i detaljan uvid u dokumentaciju ove ustanove čije je glavno sjedište donedavno bilo u Sarajevu.

"Više ćemo znati kada se izvrši upravni nadzor, za što je ovlašten inspektor Željko Mikulić koji ima sve ovlasti", kratko je prokomentirao Mario Bušić, ministar prosvjete u Vladi ZHŽ-a.

Za lažnu diplomu 5700 KM

Ono što se sa sigurnošću zna, kaže ministar Bušić, jest da to sveučilište ne postoji, a bilo kakav papir koji se izdaje u vidu diplome običan je papir koji ništa ne vrijedi. Zastrašujuće su to činjenice za sve studente koji plaćaju školarinu koja baš i nije tako jeftina, budući da su za svoju "lažnu" diplomu morali izdvojiti 5700 maraka.

Unatoč svemu, vodstvo Sveučilišta ne želi odustati, pa su na nedavnoj sjednici Upravnog vijeća donijeli odluku da se obrate županijskoj Vladi sa zamolbom da podrže nastavak rada Sveučilišta, kao i zamolbom da razumiju potrebe njegovih studenata da u ovoj regiji imaju svoje sveučilište. Stoga su poslali dopis u kojem traže da se uvedu u registar visokoškolskih ustanova kako bi mogli legalno raditi, čime su priznali da rade 'na crno' već dvije godine. Iz Vlade, međutim, poručuju da podrška nekakvoj tzv. ustanovi ne dolazi u obzir, a od cijele priče su se ogradili i predstavnici Međunarodne lige humanista koji su osnivači i utemeljitelji tog sveučilišta.

Za cijeli niz nepravilnosti zainteresirao se i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji je zgrožen saznanjem da se netko usudio raditi na takav način i javno varati ljude.

Prevareni studenti

Nema sumnje da će nastavak priče vezane uz posuško Sveučilište biti vrlo zanimljiv, budući da su činjenice vezane uz sveučilište došle do ušiju nesuđenih budućih intelektualaca koji su, osramoćeni, poniženi i prevareni, već krenuli u obračun s onima koji su ih nagovorili da upišu studij na Sveučilištu "Philip Noel Baker", tražeći povrat uplaćenih novčanih sredstava.

Inače, Zapadnohercegovačka županija je u posljednjih nekoliko godina postala prava 'meka' za privatna sveučilišta koja su, prema mišljenju mnogih, uglavnom osmišljena kako bi se od "loših bivših đaka i tatinih sinova" napravili kakvi-takvi intelektualci.

Prisjetimo se samo Fakulteta za uslužni biznis - "Fabusa", koji svoju središnjicu ima u Novom Sadu u Republici Srbiji, a diljem Bosne i Hercegovine imao je svoje ispostave gdje su se diplome stjecale na sumnjiv način. Tako je prije nekoliko godina "Fabus" djelovao i u Grudama, gdje su profesori svojim studentima, mahom javnim službenicima u općini, držali predavanja i upisivali ocjene u restoranu hotela "Otok".

Niz nepravilnosti

O Sveučilištu se razgovaralo i na posljednjoj sjednici Vlade ZHŽ-a održanoj protekli tjedan, na kojoj je ministar Bušić podnio izvješće iz kojeg je vidljivo da postoje brojni nedostaci temeljem kojih se može zaključiti da nisu ispunjeni uvjeti za početak rada, nije izdana dozvola za rad - licenca, nije izdano rješenje o akreditaciji, niti je Sveučilište, kao ni bilo koji fakultet u Posušju, upisano u registar visokoškolskih ustanova koji vodi Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, zbog čega Sveučilište nije ni smjelo početi s radom u Posušju.

Piše:Mirela Tučić | Dnevni list ]