FOTO  Blagoslovljena nova fratarska grobnica u Posušju

Na svetkovinu Tijelova, 3. lipnja, na gradskome groblju Martića Križ u Posušju blagoslovljena je nova fratarska grobnica.

Misno slavlje i obred blagoslova, uz koncelebraciju dvanaest svećenika, predvodio je dr. fra Ivan Sesar, provincijal.

Okupljenom vjerničkome mnoštvu fra Ivan je govorio o snazi Isusove prisutnosti pod prilikama kruha i vine, te našem odnosu prema Presvetome Otajstvu. Nakon završetka misnoga slavlja više tisuća vjernika sudjelovalo je u tijelovskoj procesiji gradskim ulicama. Na četiri mjesta bili su oltari i prigodna stajališta. Završni blagoslov uslijedio je na Trgu fra Grge Martića.

Inače, uz blagoslov fratarske grobnice dobro je spomenuti slijedeće. Naime, do sada fratri u posuškome kraju nisu imali svoje gronice premda su u posuškome kraju fratri prisutni od 1623. godine, a u župa Posušje slavi 275 godina od službenoga osnutka. U fratarskoj grobnici trenutno su ukopani fra Luka Šerkić, fra Ilija Leko, fra Gabrijel Rozić, fra Leonardo Oreč i fra Marko Dragićević. Grobnica je, prema zamisli umjetnika, svojevrsna povijest franjevaštva u posuškome kraju.

Naime, na skulpturama izrađenim od bakra prikazan je dolazak franjevaca u Hercegovinu te njihov hod do današnjih dana. Provincijal je, vidjevši grobnicu, kazao kako je ovo sigurno najljepša fratarska grobnica u Provinciji ali i šire od toga. Na grobnici su radili akademski kipari Zdenko Galić, Dragan Kwiatkowski i Mate Ljubičić. Nadzor i izvođenje radova vodio je arhitekt Ivan Čutura. Župnik fra Milan Lončar je najavio tiskanje prigodnoga letka o grobnici i njezinoj simbolici.