FOTO  Ponosna moja je zemlja Hercegovina

Prema popisu iz 1991. godine, Hercegovina ima 437 000 stanovnika. Kao prirodna regija, sastoji se iz dvije mikro regije: niske (primorske ili jadranske) i visoke (gornje ili planinske) Hercegovine. Visoka Hercegovina obuhvaća sliv gornje i srednje Neretve, znatni dio dinarskog predjela, planina Velež, Volujak, Prenj, Čvrsnica i Crvanj, te poznata Nevesinjska i Gatačka kraška polja. Niska ili jadranska Hercegovina se prostire oko donjeg toka rijeke Neretve i u slivovima rijeka Bregava i Trebižat. Obuhvaća veliko Popovo polje, Mostarsko polje i kotlinu, te Trebinjsko polje. Sa svojom submediteranskom i mediteranskom klimom, Hercegovina spada u regije u kojoj uspijevaju sredozemno voće i povrće. Mnogi je nazivaju Californijom Bosne i Hercegovine. Ovdje uspijeva vinova loza, smokva, breskva, mandarina, jabuka, šipak, maslina i druge sorte, pa sve do ljekovitog bilja kao što su kadulja, vrisak, smilje itd., sve to Hercegovina daje. Upravo zbog ovakve blage klime, Hercegovina je najveći i jedini proizvođač grožđa i vina u Bosni i Hercegovini.

Dvije autohtone sorte, Žilavka i Blatina, su se odavno ovdje udomaćile i daju urod i kvalitetu kao nigdje drugdje. Hercegovina je zemlja sunca i kamena, a njezine proplanke i udoline prekrivaju nisko i visoko raslinje kao što su drača, hrast, jasen, klen, smreka i borovina. Svakom prolazniku ovaj ambijent nudi nezaboravne poglede i ugođaje oku i duši. Kao povijesna regija, Hercegovina nudi puno povijesnih lokaliteta kao što je Stari grad u Mostaru, Počitelj, Blagaj, Mogorjelo, Radimlja, Ljubuška kula itd. U hercegovačkim muzejima su sačuvani nalazi i iskopine iz daleke povijesti. Upravo zbog toga, Hercegovina svakom gostu nudi «šetnju» kroz vrijeme.

Mostar joj je glavni grad i zajedno s Međugorjem – hodočasničkim središtem, ljetovalištem Neumom i ostalim atrakcijama predstavlja jednu od najpoželjnijih regija u jugoistočnoj Europi.

Vinskacesta