Policija ZHŽ istražuje slučajeve nezakonitog imenovanja službenika u županijskoj Vladi

FTV doznaje kako su nezakonitom provedbom natječaja imenovani: tajnik Vlade Kristijan Zovko i predstojnica Vladinog ureda za zakonodavstvo Anita Markić.

Inspektori krim policije MUP-a ZHŽ-a, kako navodi FTV, upali su u Ministarstvo pravosuđa i uprave ZHŽ-a i izuzeli dokumentaciju koja pokazuje proces nelegalnog imenovanja tajnika Vlade Kristijana Zovke i predstojnice Vladinog ureda za zakonodavstvo Anite Markić.

"Zaprimili smo anonimnu prijavu o nezakonitim imenovanjima i policija poduzima predistražne radnje da se utvrdi utemeljenost te prijave", kaže glasnogovornik MUP-a ZHŽ-a Damir Čutura.

Natječaji za spomenuta radna mjesta objavljeni su u svibnju 2010. godine, za vrijeme prethodne vlade. Stručni ispit je proveden 20.prosinca 2010. godine, više od pola godine od raspisivanja natječaja, čime je izravno prekršen županijski Zakon o državnim službenicima u tijelima državne službe koji propisuje da se izbor kandidata obavlja u roku od 30 dana nakon isteka konačnog roka prijave na natječaj. Premijer ZHŽ Zdenko Ćosić tvrdi da zakon nije prekršen. "Upravni inspektor je provjerio navode i utvrdio da nije bilo povrede materijalnih propisa", kaže Ćosić.

Do objašnjenja kako u slučaju prijema u radni odnos nije prekršen zakon do upravnog inspektora Federalna TV nije uspjela doći zbog njegovog odsustva, iako je u telefonskom razgovoru, ne ulazeći u detalje, rekao da je prijava o nelegalnosti zaprimljena. Predsjednica povjerenstva za državnu službu koja je provodila natječaj Marica Bošnjak također nije htjela pred kamere, rekavši da je povjerenstvo na zahtjev Vlade dostavilo svu dokumentaciju vezanu za oba natječaja u Vladu.

"Ukoliko se utvrdi postojanje elemenata kaznenog djela, protiv svih počinitelja ćemo podnijeti izvješće o počinjenom kaznenom djelu", kaže glasnogovornik MUP-a ZHŽ-a

Premijer Ćosić u ovom slučaju vidi pokušaj izazivanja skandala. "Kad imate skandalozno i nelegalno imenovanje Federalne vlade, onda se jednom vulgarnom propagandom, banalizacijom tog problema pokušava sve u državi i društvu prikazati skandaloznim jer kad je sve skandal, onda nema skandala", kaže on.

Ipak, kako objavljuje FTV, činjenica je kako je Anita Markić, imenovana predstojnica Županijskog ureda za zakonodavstvo, supruga jednog od članova povjerenstva koje je provodilo natječaj - Dalibora Markića.