Policija u zapadnoj Hercegovini provela akciju "Moto 2011"

Cilj ove akcije bio je otkrivanje i sankcioniranje sudionika u prometu koji upravljaju motociklom bez zaštitne kacige, koji prekoračuju dopuštene brzinu kretanja vozila, koji upravljaju vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, koji upravljaju neregistriranim vozilom ili upravljaju vozilom pod utjecajem opojnih droga, alkohola ili drugih omamljujućih sredstava, te koji čine ostale prekršaje.

Na području Ljubuškog akcija je provedena u utorak, u vremenu od 15:00 - 20:00 h, a u istom tom vremenu u srijedu je akcija provedena na području općine Grude, u četvrtak na području općine Široki Brijeg i u petak na području općine Posušje. U Grudama i Ljubuškom akciju su provodile četiri policijske ophodnje, i to mješovite ophodnje nadležne Policijske uprave i Postrojbe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a ŽZH, dok su u Posušju i Širokom Brijegu akciju provodile tri policijske ophodnje. Rezultati akcije su slijedeći:

1. Na području općine Ljubuški kontrolirano je 83 vozača i vozila, a evidentirana su ukupno 22 prekršaja - 1 prekršaj počinjen je vožnjom pod utjecajem alkohola, 1 prekršaj počinjen je vožnjom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima, 1 prekršaj počinjen je upravljanjem neregistriranim vozilom, 1 prekršaj počinjen je vožnjom djeteta mlađeg od 12 godina na prednjem sjedalu, 1 vozač motocikla sankcioniran je zbog nekorištenja zaštitne kacige itd.
2. Na području općine Grude kontroliran je 71 vozač i vozilo, a evidentirano je ukupno 19 prekršaja. Iz prometa su isključena tri neregistrirana motorna vozila i jedan neregistrirani moped.

3. Na području općine Široki Brijeg kontrolirana su 72 vozača i vozila, a evidentirano je ukupno 17 prekršaja. Dva vozila isključena su iz prometa zbog neregistriranosti, a jedan vozač isključen je iz prometa zbog alkoholiziranosti.
4. na području općine Posušje kontrolirano je 29 motornih vozila i 3 motocikla. Od 29 kontroliranih vozila njih 22 bila su neregistrirana, također, neregistriran je bio i jedan motocikl.

U svim slučajevima neregistrirana vozila i neregistrirani motocikli isključivani su iz prometa, također, iz prometa su isključivani alkoholizirani vozači i vozači koji su upravljali vozilima prije stjecanja prava na upravljanje. Svim počiniteljima prekršaja već su uručeni prekršajni nalozi. Tijekom akcije savjesnim vozačima policijski službenici darovali su fluorescentne prsluke, priopćeno je iz Uprave policije MUP-a ŽZH.