Policija počinje kažnjavati seks na javnom mjestu s 50 maraka

sex, sex, seks, statistika, ljubav, veza, interes, spolne bolesti, seks, zaštita, ljubomora, konobarica, peticija, veze, žene, Božić, seks, muškarci, ludosti, seks, snovi, ljubav, blagdan, žene, seks, stil, seks, seks prakticiranje, pacijentice, doktor, žene, muškarci, očekivanja, seks prakticiranje, činjenice, znanje, seks navike, trikovi, ljubav, seks prakticiranje, grupni seks, frajeri, frajer, žene, žaljenje, poklon, svađa, partneri, brojevi, ljubav
Da seksa na javnim mjestima ima, potvrdili su nam u nekim županijskim MUP-ovima. No, ipak o takvim slučajevima nema evidencija, kao ni evidencije jesu li prekršitelji kažnjeni ili samo sklonjeni s javnog mjesta. Ukoliko policajci zateknu neki par da neprimjerenim ponašanjem, odnosno da seksom na javnom mjestu narušava javni red i mir, kaznit će ga s 50 maraka, kažu iz policije. Građani su sve češće svjedoci eksplicitnih scena na raznim mjestima, a šokantno je da se takve scene mogu vidjeti ne samo u nekom prirodnom ambijentu ili skrovitom mjestu, nego i u središtu grada.
Da je tako, nedavno se osvjedočio i jedan od naših djelatnika i to nedaleko od mostarskog Rondoa.
“Pošao sam kući i na nogostupu preko puta HT-a Mostar vidio sam dvoje mladih kako vode ljubav na haubi moga auta. Kada sam prišao, samo su obukli odjeću i odmaknuli se”, kaže naš sugovornik dodajući da su mladi potpuno izgubili moral jer se ovakvo nedolično ponašanje događalo usred grada. Nemalo puta čuvari gradskih parkova naletjeli bi na parove koji su vodili ljubav. Jedan mostarski policajac u neslužbenom razgovoru ipak nam je potvrdio da često imaju susret s parovima koji “nemaju granicu” i koje moraju opominjati da se sklone sa zidića, primjerice, na Starom Veležovom igralištu.

MUP nema evidenciju


Glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Srećko Boras kaže da se ne sjeća da je takvih slučajeva bilo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Ipak “ljubavnih gnijezda”
u Hercegovini ima na svakom koraku. Tu su parkiralište na Bijelom brijegu, Trimuša, Partizansko groblje, brojna mjesta pored Neretve, pomoćna pista Zračne luke, jezero u Vrapčićima, Fortica….
Građani ipak svjedoče da se neprijatne scene sve se češće mogu vidjeti na brojnim lokacijama u gradu poput parkirališta kod mostarske tržnice, na obalama Neretve usred bijela dana itd.  

Policija upozorava


Seksa na javnim mjestima ima i te pojave su kažnjive, ipak nam je kazao glasnogovornik MUP-a Tuzlanske županije Miralem Malkić.
Malkić nam kaže da se u nekoliko mjeseci dogodi takav slučaj koji policija uoči prilikom rutinskih kontrola, ali da se takve osobe opomenu ili distanciraju s javnih mjesta. Pojašnjava da pojava nije rasprostranjena, ali da ima odvojenih incidenata. “Nije bilo toliko slučajeva da bi se posebno elaborirali, ali je jasno da policija mora reagirati”, rekao je Malkić. Ipak, mladi u Tuzli, kažu Tuzlaci, znaju se zanijeti po parkovima i jezerima i slobodnije se ponašati. Najpoznatija mjesta su im parkiralište na Gradini, Ilinčica i parkiralište kod Glazbene škole u Tuzli. Ovu pojavu, koja je kažnjiva po zakonu i koja se kvalificira kao nedolično ponašanje na javnom mjestu, ne “vole” ni policajci, koji se libe obilaženja “ljubavnih gnijezda”. Ipak, ukoliko se pređe granica ili ukoliko na par naleti “neraspoložen policajac”, kazne za nedolično ponašanje ili seks na javnom mjestu mogu se izreći i to u iznosu od 50 maraka ili više, ovisno o procjeni službene osobe.

Sarajlije prednjače

Svaki grad u BiH ima nekoliko poznatih mjesta za vođenje ljubavi jer mladi u nedostatku novca, posla i vlastitog stana nemaju drugi izbor osim zadnjeg sjedišta automobila. Po ovakvim mjestima, naime, prednjači Sarajevo u kojem postoje deseci takvih lokacija.
Glasnogovornik MUP-a Sarajevske županije Irfan Nedić kaže da ni on po izvješćima policije nije uočio da je bilo takvih slučajeva. Ipak, poznato je da Sarajevo prednjači po ovoj pojavi. Sarajlije prakticiraju noćne zabave na Zmajevcu, u tunelu na Koševu, na parkiralištu zgrade RTVBiH, ipak mjesto više se uvečer traži kod spomenika na Vracima, kod bolnice na Koševu ili na Marin Dvoru preko puta zgrade Parlamenta BiH. Iako sarajevska policija nema često bliske susrete s ovim slučajevima, prije izvjesnog vremena svaka ptičica u Sarajevu je znala da policija radi noćne racije i tjera parove koji vode ljubav s lokacije gdje je sada porodilište.
U Unsko-sanskoj županiji, ako je vjerovati policiji, nisu nikada čak ni naletjeli na takve slučajeve da mladi vode ljubav u automobilu blizu prometnice, što je teško povjerovati. Da je moral društva totalno pao, govore i priče o seksu po haustorima, klupama, plažama, koje svakodnevno čujemo. Policija u ovom slučaju ima odriješene ruke da reagira jer je zakon propisao kažnjavanje istih. Ipak, na očigled starih, ali i djece, svakodnevno i policija prolazi pored ovakvih slučajeva, ne usudivši se čak ni opomenuti ih.

Neki završili i na sudu


U Hrvatskoj se u posljednje vrijeme vode velike polemike oko kažnjavanja i sankcioniranja prekršitelja koji ljubav vode na javnim mjestima jer je to sve češća pojava, posebno u ljetnim mjesecima i na plažama. Mnogi su ostali nekažnjeni, a javnost zgrožena, no neki su zbog ovog prekršaja završili i na sudu. Uglavnom se radilo o stranim državljanima.

Piše: I. Marić/dnevni list