POČITELJ Urbana hercegovačka 'čaršija' sve više propada

Počitelj, propadanje, Vlada Federacije
Screenshot/YouTube

Urbana hercegovačka „čaršija“ iz 14. stoljeća, jedina ove vrste u ovom dijelu svijeta, sve više propada, nikoga nije briga za Učitelja, svi su zaglušeni i zaobilaze ovo mjesto.

Bez službenog upravnika, u međusobnom sukobu mještana, znamenitosti Počitelja gotovo nestaju pred našim očima. Popucani zidovi srednjovjekovnih tvrđava bili su zarasli korovom i grmljem. Ulice Počitelja prepune su smeća, nema rasvjete, hotela, WC-a ... Nema službenog pristupa gradu, nema parkinga. Guvernera nema, pa je grad prepušten dobroj volji mještana.

„Ništa se ne rješava na bilo koji način: odvoz smeća, čišćenje grada. I razaranja i propadanja ... Najbolje točke su dva, tri objekta ovdje koji su zaista preživjeli stoljećima i sada smo u situaciji koja se sada urušava, prepuštena zubu vremena. Imate toranj koji je simbol grada, toranj Gavrankapetanovića, sve je srušeno“, kaže mještanka Jadranka Dizdar.

Brojne su institucije kojima su se obraćali mještani. Odgovor je uvijek isti: nismo kompetentni. Čini se da se svjetlo upalilo u Vladi Federacije.

„Vlada Federacije donosi odluku kojom će se utvrditi način upravljanja Počiteljem. Trenutno su u tijeku aktivnosti na dobivanju radne dozvole za Pasha Tabia, a pitanje upravljanja Počiteljem bit će riješeno naknadno“, kazali su iz Federalnog ministarstva turizma i okoliša.