Počinju radovi na cesti Stolac – Neum

autocesta ljubuski
autocesta ljubuski

...i poduzeća JP "Ceste" FBiH" govore da bi već u ovom tjednu mogli biti potpisani ugovori za početak radova na određenim dionicama ove ceste koja je jedna od najgorih u BH i jedini put preko teritorije BiH koji povezuje unutrašnjost zemlje s Neumom.

Potpisivanje ugovora

Federalna vlada u prošlom tjednu donijela je rješenje kojim se JP "Ceste F BiH" dozvoljava ulazak u posjed nekretnina koje su potpuno izvlaštene rješenjem Službe za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Općine Neum. Riječ je o parcelama Žabe, Vlake, Dobrovo i Ćetović, površine 18.392 kvadratnih metara, a za koje je postupak izvlaštenja vođen upravo zbog izgradnje ceste Neum - Stolac, i to dionice Kiševo - Broćanac i poddionice tunel Oštrovac - Broćanac na području općine Neum.

Tako su sada, kako saznajemo iz JP "Ceste FBiH", stvoreni svi uvjeti kako bi se pristupilo potpisivanju ugovora sa izvođačem radova i uvođenjem u posao.

Potpisivanje ugovora uslijedit će, potvrđeno nam je, već ovaj tjedan, a praktično, već početkom veljače izvođači se mogu uvesti u posao.

Izvođači

Ugovore će, nakon niza peripetija i zavrzlama s tenderima i izvođačima, potpisati "Integral Laktaši" koji je dobio posao vrijedan nešto više od šest milijuna KM, a koji će obuhvatiti asfaltiranje dionice ceste Stari Neum-Babin Do u dužini od 5,3 kilometra, izgradnju dionice ceste Babin Do-Oštrovac u dužini od 1,7 kilometara i izgradnju tunela Oštrovac od 190 metara.

Konzorcij "HPInvesting- Putovi Grude" potpisat će ugovor u vrijednosti od 5,9 milijuna KM za izgradnju dionice Oštrovac-Broćanac duge pet kilometara.

Novac je osiguran iz kredita Europske investicijske banke (EIB) i Svjetske banke. Ukupna vrijednost izgradnje ceste Stolac-Neum, koja je, podsjetimo, započela davne 1984. godine procijenjena je na 87 milijuna KM. Zanimljivo je da će za postupak eksproprijacije za ovu cestu biti potrebno 6,5 milijuna KM.

Dnevni list