Ovog tjedna počinje izgradnja autoceste kroz Hercegovinu do Bijače

... standardima, a sve zbog odugovlačenja s dokumentacijom na kojoj je radio Institut građevinarstva Hrvatske, pojavile su se spekulacije da će se isto dogoditi i s pristupnom cestom koja je u nadležnosti poduzeća Autoceste Federacije BiH.
No, nadležni iz ovog poduzeća uvjeravaju kako će učinit sve da se cesta dovrši do 30. lipnja iduće godine, dakle prije ulaska Hrvatske u EU, a kako stvari stoje, bageri i ostali strojevi mogli bi se upaliti već ovog tjedna. Naime, direktor Autocesta Federacije Ensad Karić u razgovoru za Dnevni list potvrdio je kako će prvi radovi na pristupnoj autocesti krenuti tijekom tjedna te da se u iduća dva dana može očekivati dovršetak cjelokupne procedure oko dozvola.

Radit će se paralelno

- Nakon sjednice Skupštine Javnog poduzeća Autoceste Federacije u skladu s protokolom između Ministarstva prometa i veza BiH i Federalnog ministarstva prometa, kao i Uprave za neizravno oporezivanje, mi počinjemo svoj dio posla, naglasio je Karić, pojasnivši kako su Autoceste Federacije BiH na sebe preuzele zadaću izgradnje pristupne ceste do razine asfalta.
U skladu s ranijim planom, Uprava za neizravno oporezivanje raspisat će natječaj za izgradnju samog objekta graničnog prijelaza tako da će se raditi paralelno i u maksimalnoj koordinaciji. Unatoč činjenici da se do sada kasnilo sa sveukupnim projektom GP-a Bijača, Karić je najavio kako će s njihove strane učiniti sve da se dovrši posao do kraja lipnja, odnosno upravo do vremena kada bi Hrvatska trebala postati punopravna članica Europske unije. To je posebno bitno zbog činjenice da će Bijača biti jedini granični prijelaz u ovom dijelu države s inspekcijskim nadzorom preko kojeg će se moći izvoziti roba na tržište EU-a. Pod robom se isključivo podrazumijeva izvoz žive stoke i proizvoda životinjskog podrijetla i bilja te proizvoda biljnog podrijetla; dakle proizvoda od kojih velik dio stanovnika Hercegovine puni kućne proračune.

Ukoliko pak bude kašnjenja, pogotovo zbog spomenute situacije s IGH-om koji Upravi za neizravno oporezivanje nije dostavio projektnu dokumentaciju nužnu za natječaj na vrijeme, posljedice bi mogle biti nesagledive. Naime, bez obzira što će UNO na natječaju od potencijalnih izvođača radova tražiti da se radi i u tri smjene ukoliko bude potrebno, kašnjenje s papirologijom moglo bi se odraziti i na radove na terenu.

Neisplativa alternativa

Ukoliko se zakasni, hercegovački poljoprivredni proizvođači koji žele izvoziti na teritorij Hrvatske i EU-a morat će se koristiti drugim graničnim prijelazom s inspekcijskim nadzorom, a to je onaj u Gradišci koji će biti opremljen za nekoliko mjeseci. No, ova im alternativa i nije posebno isplativa uzevši u obzir činjenicu da će morati prevaliti cijelu BiH kako bi stigli do granice, a to zahtijeva dodatne troškove. Stoga, ostaje nada kako će se GP Bijača ipak osposobiti do 1. srpnja iduće godine, iako su šanse iz dana u dan sve manje.

Tri LOT-a

Cijeli projekt je podijeljen na tri LOT-a. Prvi rade Autoceste Federacije koje će dovršiti dionicu autoceste do samog prijelaza. Drugi LOT radi Uprava za neizravno oporezivanje u smislu stvaranja uvjeta za nesmetani početak rada, a treći se radi iz IPA fondova, ali tek kasnije, nakon ulaska Hrvatske u EU. Nakon dovršetka trećeg LOT-a GP Bijača će biti u potpunosti u skladu sa standardima Europske unije.

Dnevni list