Oprez: Olujno nevrijeme iz Italije stiže u Hercegovinu

snjezna-mecava-sjeverno-od-mostara
ri su osobe poginule zbog urušavanja mosta na lokalnoj cesti na relaciji Olbia - Tempio, pored mjesta Monte Pino. To su muž, žena i i njena majka koji su pronađeni mrtvi u kombiju ispod mosta. Majka i njena kćerka pronađene su mrtve u Smartu, u Olbiji. Jedan čovjek je izgubio život nakon urušavanja mosta u Telti. 64-godišnja žena pronađena mrtva u podrumu svoje kuće u Urasu. Slična sudbina snašla je i ženu iz Torpè. Jedan čovjek je poginuo prilikom urušavanja mosta na glavnoj cesti na relaciji Oliena-Dorgali. Strahuje se da će broj mrtvih i ranjenih biti u porastu jer se najjači utjecaj ciklone očekuje tijekom utorka, kada će i drugi dijelovi Italije biti na udaru ciklone.

Obilna i višesatna kiša pogodila je tijekom ponedjeljka srednje, istočne i jugoistočne dijelove talijanskog otoka Sardinije. Na vrijeme djeluje ciklona s centrom iznad Balearskog otočja i koja se preko Sardinije postupno premješta prema Tirenskom moru i srednjoj Italiji. Količine kiše koje su pale tijekom ponedjeljka su ekstremne. Čak 250 litara kiše po četvornom metru palo je na meteorološkoj postaji hidrografskog instituta u Bau Mandara, na području Villanova Strisaili. Obilne kise pale su na području Siliqua - Vallermosa - Gonnosfanadiga, a izmjerene količine premašile su 150 litara u samo 12 sati!

U Urasu je došlo do izlijevanja rijeke i upravo je na tom području situacija najkritičnija. U povijesti meteoroloških mjerenja, to mjesto do ponedjeljka nikada u jednom danu nije primilo više od 100 litara oborine! Danas je taj rekord premašen.

Nevjerojatan meteorološki podatak stiže iz Bau Mandara gdje je unutar 24 sata palo ekstremnih 370 litara po kvadratnom metru. Radi se o najvećoj količini oborina zadnjih nekoliko desetljeća na tom području. Samo je 12 slučajeva da je na spomenutoj mjernoj postaji u jednom danu palo više od 200mm oborine.

Oluja će zahvatiti Hrvatsku i Hercegovinu

Ista ova ciklona, sve naglašenije djeluje na vrijeme u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a svoj će vrhunac imati tijekom utorka i srijede.

Najviše kiše s ciklonom past će na Jadranu, ponegdje i preko 100 litara po kvadratnom metru, a na moru Dalmacije mogući su orkanski udari juga preko 120km/h najavljuju hrvatski meteorolozi, a vrlo slično vrijeme moglo bi pogoditi i veći dio Hercegovine. Djelovanje oluje u Bosni bit će znatno manje intenzivno kako po padalina tako i po jačini južnog vjetra.

Dnevnik.ba