Određene zatvorske kazne zamijeniti radom za opće dobro

Mirić je kazao i to kako je usvojen Pravilnik o izvršavanju rada za opće dobro na slobodi, kao i Uputa o matičnoj knjizi, registru i osobnom kartonu osuđenih osoba.

Na sastanku su bili prisutni i predstavnici organizacije Lucid Linx iz Sarajeva i sudaca sudova s područja HNŽ-a koji sude u kaznenim predmetima.

Korist društvenoj zajednici

Ministar Mirić istaknuo je da rad za opće dobro podrazumijeva rad u korist društvene zajednice, što znači obavljanje društveno-korisnog rada u organizacijama koje se bave poslovima od javnog interesa, kao što su komunalna poduzeća, ekološke i humanitarne ustanove, uslužna šumarska poduzeća, domovi za starije i nemoćne, domovi za psihički bolesne odrasle osobe, nevladine organizacije, javne kuhinje, organizacije za osobe s posebnim potrebama te bolnice. Također, rad za opće dobro može se obavljati u državnim tijelima na administrativno-tehničkim, operativno-tehničkim i pomoćnim poslovima.

Sankcija rada za opće dobro izvršava se u mjestu prebivališta osuđene osobe, te je Ministarstvo provelo široku akciju traženja poslodavaca u svim općinama županije i sklopilo nekoliko jednogodišnjih ugovora s poslodavcima kod kojih će se obavljati rad za opće dobro.

Bez dogovora u pojedinim općinama

"Nažalost, u općinama Konjic, Čapljina, Prozor-Rama i Čitluk nismo sklopili niti jedan ugovor, te ovom prigodom pozivam nositelje izvršne vlasti i direktore poduzeća koji se bave poslovima od javnog interesa da, potpisivanjem ugovora, omoguće da se i u njihovim općinama zatvorska kazna može zamijeniti radom za opće dobro", zaključio je ministar Mirić.

Inače, do sada su u FBiH izrečene 64 presude u kojima je izrečena sankcija rada za opće dobro na slobodi.

Dnevni list