Odgađa se nastava u HNŽ: Školarci će još tjedan dana uživati u raspustu

Učionica
Naime, prema neslužbenim informacijama, Vlada HNŽ-a danas će na svojoj sjednici donijeti odluku o odgodi početka nastave za tjedan dana, a o istom ozbiljno razmišljaju i u Zapadnohercegovačkoj županiji. Razlog su visoke temperature koje su najavljene početkom rujna, a zbog kojih je nemoguće izvoditi nastavu u neklimatiziranim učionicama. Prema riječima ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a Ružice Mikulić, konačna odluka bit će donesena do petka, međutim, vrlo je izvjesno da će nastava biti odgođena.

Prema riječima Slavka Lauša, predsjednika Sindikata učitelja HNŽ-a, uz vrućine, razlog za odgodu nastave u ovoj županiji je i činjenica da jedan dio škola koje se obnavljaju kroz UNDP-ijev projekt energetske učinkovitosti još uvijek nije završen.

"Prema kalendaru nastave, svakako imamo četiri dana viška, tako da odgoda nastave neće prouzročiti nikakve nedostatke", kazao je Lauš. Inače, o odgodi nastave razgovarano je i jučer prilikom konferencije za novinare o temi zbrinjavanja zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u školama na području HNŽ-a, koju je organiziralo Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a. Prema riječima resornoga ministra Rašida Hadžovića, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji uspješno je riješen problem tehnološkoga viška zaposlenika u osnovnom obrazovanju bez povećanja proračunskih sredstava. Hadžović je istaknuo kako su zbrinuti svi zaposlenici koji su bili tehnološki višak, njih 96, dodavši kako je ponosan što je cjelokupan posao uradilo povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva, Vlade, ravnatelja i Sindikata.

Naglasio je kako je Ministarstvo poslalo školama kvalitetno urađene organizacijske sheme te da su nakon njih izradili posebne tablice pomoću kojih su iz svih škola "dobili viškove kadrova, kao i potrebe škola".

"Tablice su nam poslužile za kvalitetnu osnovu prilikom izrade konačnih tablica za zbrinjavanje zaposlenika. U skladu sa zakonom definirano je načelo zbrinjavanja viška radnika, izvršena je analiza i definirano je buduće radno mjesto zaposlenika u najbližoj školi u odnosu na adresu stanovanja", kazao je Hadžović te dodao kako su na taj način uspjeli zbrinuti sve zaposlenike u HNŽ-u na opće zadovoljstvo svih uključenih u sustav obrazovanja.

Večernji List