Obnova 19 kuća za povratnike u Mostaru, slijede projekti u Čapljini, Stocu i Ravnom

povratnici

Riječ je o obnovi 19 stambenih jedinica za povratnike srpske nacionalnosti, a vrijednost radova iznosi 572 739 KM. Spomenuti projekt započinje obnovom kuće Danice Grahovac, a njezina kćer Svjetlana Grahovac kaže kako im mnogo znači što će se krenuti s obnovom, piše Večernji list.

- Tu sam se rodila i živjela. Roditelji su nakon rata živjeli u Trebinju, ali nismo izgubili nadu u povratak. Sada nakon 25 godina došao je red i na našu kuću da se obnovi - kazala je Grahovac. Ministar Čordaš kazao je kako su nakon dužeg vremena danas napokon dočekali početak projekta, koji bi trebao biti okončan za dva do tri mjeseca. - Počinjemo ovdje u Mostaru, a još ćemo raditi takvih 19 stambenih jedinica na prostoru Čapljine, Stoca i Ravnog - kazao je Čordaš.

Prema njegovim riječima, u sljedeće dvije godine Ministarstvo planira potrošiti 80 milijuna maraka na projekte povratka, čime bi se zbrinule dvije tisuće obitelji. - Oko 8 milijuna ćemo implementirati na području Federacije BiH, a na području RS oko 72 milijuna. Federalno ministarstvo implementirat će još više sredstava kroz iste ove projekte tako da skoro 200 milijuna maraka, nakon 25 godina od progonstva, nije malo sredstava.

Međutim, kad to prevedemo u broj korisnika onda to nije onaj broj koji bismo mi željeli, jer na prostoru BiH ima 60 tisuća zahtjeva, za što bi nam trebalo dvije milijarde maraka - kazao je Čordaš.

Paroh Branimir Borovčanin kazao je kako je ova obnova temelj obnove života koji je prije postojao.

- Ovo je prvi korak za sve ljude koji su danas potpisali projekt obnove - istaknuo je Borovčanin. Na upit postoji li interes za povratak Srba u dolinu Neretve, paroh Borovčanin kaže kako prema podacima kojima raspolažu taj interes postoji.

- Dosta ljudi se želi vratiti i obnoviti svoja ognjišta i svi zaslužuju da im se obnovi ognjište - kazao je paroh. Projekt rekonstrukcije stambenog fonda financira se iz kredita Saudijskog razvojnog fonda u iznosu od 22 milijuna maraka, koji je namijenjen BiH za potrebe rekonstrukcije 917 stambenih jedinica za izbjegle i raseljene osobe u mjestu prijeratnog boravka.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS-a je implementator projekta, a u okviru projekta pružit će pomoć u obnovi individualnih stambenih objekata za ukupno 347 obitelji, od čega na području RS za 111 obitelji, a na području Federacije BiH za 263 obitelji. Ukupna vrijednost obnove 374 stambene jedinice iznosi 11,3 milijuna maraka.

Foto: FENA