Obljetnica stradanja Hrvata u Grabovici

Grabovica

Uz brojna izaslanstva stradalničkih udruga, Vojske BiH, HNS-a i drugih, vijenac je  ispred spomen obilježja stradalima položilo i svijeću zapalilo izaslanstvo Grada Mostara.

Nakon toga je na mjesnom groblju služena sveta misa. Zločin u Grabovici dogodio se u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine kada su pripadnici Armije BiH ubili 33 hrvatskih civila .

''Kao što su poznata imena žrtava poznata su imena osumnjičenih, a oni se danas ne kriju od policije ni od tužiteljstva i ne bježe'', rekao je Josip Drežnjak, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika 'Grabovica 93' na obilježavaju 21. obljetnice stradanja 33 stanovnika ovoga sela.
''Zločin je zločin, on nema nacionalnost'', rekao je Drežnjak i istaknuo kako, unatoč što je prošlo toliko godina od zločina, za njega još nitko nije odgovarao.

Prije nekoliko dana i hrvatski predsjednik Ivo Josipović položio je cvijeće i zapalio svijeće na spomen obilježje hrvatskim civilima u mjestu Grabovici kod Mostara koje su ubili pripadnici bošnjačke Armije BiH tijekom rata 1993. te je tom prigodom izjavio kako u regiji postoji napredak jer zločini više nemaju nacionalnost kao ni političku zaštitu.

"Najvažnije je da su svi prihvatili načela da zločin nema nacionalnost i da je zločinac svatko onaj tko je počinio zločine bez obzira kojoj formaciji pripadao te da mora za to odgovarati za ubijene i nestale", rekao je tada Josipović u Grabovici.
Dodao je da su zemlje regije daleko od toga da u cijelosti rasvijetle sudbinu svih nestalih, kao i da kazne sve zločince, ali je ocijenio vidljivim napredak na tome planu.