FOTO  Obilazak početka radova na magistralnoj cesti Neum – Stolac

stolac neum, radovi, Denis Lasić
...dionica Stari Neum - Kiševo - Broćanac, te odabran nadzor na navedene dionice i s nadzorom potpisan ugovor krajem ožujka 2018. godine, započeti su radovi i izgradnja na ovoj dionici.

Ovi ugovori predstavljaju zvanični početak Programa modernizacije magistralnih cesta u FBiH koji se financira iz međunarodnih kredita. Izgradnja ceste Neum - Stolac je veoma kompleksan i financijski zahtjevan projekt na kojem su se, kroz duži niz godina, provodile razne aktivnosti kako bi se projekt pripremio za kandidiranje i odobravanje kod međunarodnih finansijskih institucija.

Program modernizacije cesta obuhvaća projekte izgradnje cesta, izgradnju obilaznica oko gradova, izgradnju traka za spora vozila na prijevojima, rekonstrukciju i sanaciju tunela i mostova, rekonstrukciju cesta i sanaciju opasnih mjesta, korekciju osovina, rekonstrukciju crnih točaka, sanaciju šteta od poplava te pružanje konzultantskih usluga. Program u vrijednosti od 173 mil. EUR pripremljen je u suradnji sa međunarodnim financijskim institucijama koje će ga i kreditirati gdje je Svjetska banka (WB) osigurala 58 miliona EUR, Europska investicijska banka (EIB) 50 mil. EUR i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) 65 mil. EUR.


Stoga je u proteklom periodu pripremljena kompletna projektna investicijsko-tehnička dokumentacija na razini glavnog projekta, pripremljen elaborat eksproprijacije za cijeli projekt, proveden postupak eksproprijacije i pribavljena građevinska dozvola za dionicu Stari Neum - Kiševo - Broćanac (L= cca 11,5 km). Programom utroška sredstava „Granta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za projekat izgradnje ceste Neum - Stolac" izvedeni su radovi na nivou BNS-a na dionici Stari Neum - Kiševo - Babin Do (L= cca 5,30 km). Ove aktivnosti su finasirane iz vlastitih sredstava JP Ceste FBiH i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH.

Dionica Stari Neum - Kiševo - Broćanac će biti financirana iz kreditnih sredstava Europske investicijske banke i Svjetske banke, a ukupna vrijednost radova je cca. 12 milijuna maraka.

Dionica je podijeljena je na dva lota - ugovora i to:

- LOT 1: Asfaltiranje dionice Stari Neum - Babin Do (L= 5,3 km), izgradnja ceste Babin Do - Oštrovac (L= 1,7 km), izgradnja tunela Oštrovac (L=190 m) i potputnjaka Oskorušnica (L=10m). Izvođač radova je INTEGRAL INŽINJERING a.d. Laktaši. Vrijednost radova je 6.027.207,03 KM.

- LOT 2: Izgradnja ceste na dionici Oštrovac - Broćanac (L= 5 km). Na predmetnoj dionici izvode se radovi na izgradnji trase ceste i tri potputnjaka dimenzija 3,5x5 m. Izvođač radova je JV HP INVESTING d.o.o. Mostar i PUTOVI d.o.o. Grude. Vrijednost radova je 5.924.253,83 KM.


Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, danas je, zajedno s direktorom JP Cesta Federacije Ljubom Pravdićem i predstavnicima izvođača, obišao gradilište, te izrazio zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova. Tijekom obilaska gradilišta ministar Lasić je istakao da je početak ovih radova od izuzetnog značaja za Neum i da će izgradnja nove magistralne ceste Neum - Stolac uvelike olakšati prometnu komunikaciju Neuma sa ostatkom Bosne i Hercegovine. Ovo je projekt od strateškog značaja za Federaciju BiH, Županiju Hercegovačko-neretvansku, a pogotovo za sve stanovnike Neuma i okolnih mjesta jer će se završetkom ovih 12 kilometara značajno relaksirati pritisak na postojeće prometnice, pogotovo u ljetnim mjesecima.