Novi turistički proizvod na rutama hercegove zemlje

Hercegovina, voda, Ljubuški, kula, Ljubuški, Obnova, Herceg Stjepan Kosača, turizam
koja će doprinijeti predstavljanju tradicionalnih proizvoda i kulturno-povijesnih atrakcija BiH, odnosno Hercegovine i Crne Gore.

Riječ je o projektu koji financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje između BiH i Crne Gore, a čija je ukupna vrijednost 466.933,55 eura.

U ovu vrlo zanimljivu turističku ponudu uključene su Zapadnohercegovačka (ZHŽ) i Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) u BiH te u Crnoj Gori općine Žabljak, Šavnik, Plužine, Pljevlja, Nikšić, Kotor i Herceg-Novi.

Tako su se ovih dana predstavnici turističkih agencija iz Crne Gore upoznavali s turističkim proizvodima na području nekadašnje hercegove zemlje radi stvaranja novog prekograničnog turističkog proizvoda, utemeljenog na povijesnoj i kulturnoj baštini područja, kao i na kvalitetnim domaćim proizvodima i uslugama.

- Surađujući, Hercegovina, Crna Gora i Dalmacija mogu napraviti bum 21. stoljeća u turizmu. Riječ je, naravno, o seoskom turizmu, koji će u budućnosti biti sve traženiji, jer nudi mir - kazala je Julija Živanović iz Crne Gore prilikom boravka u BiH.

U okviru posjete BiH, gosti iz Crne Gore upoznali su dva lica Hercegovine kroz dvije cjeline - "Destinaciju srednjeg vijeka u hercegovačkom selu", gdje su doživjeli narod, legende i tradiciju običnog naroda u Grudama, Širokom Brijegu, Posušju i Blidinju, te "Destinaciju srednjovjekovnih zamaka i podgrađa", u kojoj se srednji vijek humskih vladara, feudalaca i vitezova otkriva kroz Stolac, Blagaj i Ljubuški.