NOVI TREND U HERCEGOVINI Uzgoj maslina jedna od kultura budućnosti

masline, uzgoj, maslinarstvo, Hercegovci


Maslinarstvo u Hercegovini posljednjih godina proživljava pravi procvat. Uzgoj masline postao je trend i posao od kojeg se, kako kažu maslinari, može pristojno živjeti, s obzirom na to da je tržište otvoreno i nezasićeno kvalitetnim uljem.

Maslina je i, prema mišljenjima stručnjaka, jedna od kultura budućnosti u ovom dijelu BiH.

Potrebe BiH tržišta sadašnjom proizvedenom količinom još nisu zadovoljene. Put razvoja je, prema riječima stručnjaka iz oblasti agrara, težak i naporan. Maslina je zahtjevna kultura koja iziskuje trud i znoj kako bi na kraju posao bio uspješan.

Na jugu zemlje sve su prisutniji sortimenti masline iz inozemstva.
To su, prema riječima profesora Ahmeda Džubura, bivšeg dekana Agromediteranskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić”, veoma zanimljivi sortimenti.

"Tu posebno mislim na one iz Španjolske i Italije. Neke su se već udomaćile u Hercegovini. One su, interesantno, veoma otporne na niske zimske temperature, što je jedan od preduvjeta uspješnog uzgoja masline. To je definitivno perspektiva Hercegovine", rekao je.

U Mostaru je nedavno održana manifestacija Dani masline u sklopu koje su ocijenjena 84 maslinova ulja.

"Bio je to velik posao za nas. Nije lako ocijeniti toliki broj ulja za kratko vrijeme. Dva tjedna je rađeno na tome, a sudjelovali su i naši studenti", dodala je Šukalić.