Život na granici: Kada se branila Hrvatska iskoristili su nas kao pokusne kuniće

Granicom sa unijom najviše su pogođeni Hrvati iz BiH koji se nakon svega što su učinili za Hrvatsku osjećaju izdani i prodani od strane Zagreba. Gnjev je posebno prisutan kod onih Hrvata koji žive u pograničnim područjima.

"Sve je krenulo niz brdo po nas kada je umro naš predsjednik Tuđman. Od tada pa do danas kada su u Zagrebu na vlasti ortodoksni komunisti mi smo prešli put od punopravnih do građana zadnjeg reda. Istina, imamo hrvatske dokumente, ali što nam oni vrijde kada moramo čekati na granici isto kao i oni što imaju bilo kakve putovnice. Kada se stvarala i branila Hrvatska mi smo iskorišteni kao pokusni kunići, a sada nas je Zagreb prepustio na milost i nemilost muslimanima u BiH. Da se kojim slučajem nije obranila Hrvatska, Zagreb bi se oprao i svu krivicu svalio na ekstremiste iz Hercegovine, kao što su to već jednom i učinili", kaže nam ogorčeni mještatin jednog sela uz samu granicu sa Hrvatskom.

Žitelj Neuma je još ogorčeniji. " Kada se trebao raditi put Stolac-Neum, tadašnji naš političar Ivan Bender je rekao: Što će nam taj put imamo mi jadransku magistralu. Danas nam prijeti prometna i svaka druga izolacija, a Hrvatska gleda samo kako će nas iskoristiti. Maksimalno su nas iskoristili u ratu, a evo to nastavljaju raditi i u miru. Ja sam bio cijeli Domovinski rat na ratištima u Hrvatskoj i što imam od toga? Danas sam za Hrvatsku samo građanin drugog reda, a u njoj su na vlasti isti oni protiv kojih smo se morali boriti. Nama je sada najbolje blokirati granice se Hrvatskom, pa neka onda turisti idu cepelinima u Dubrovnik. Ove lihvare iz sadašnje vlade samo može zaboljeti udarac po lisnici, pa kada im propadne sezona neka se onda zamisle".

Hrvatska je mogla puno više učiniti da se granica i dalje prelazi samo sa osobnim kartama i onda velika većina običnih ljudi ne bi ni primjetila nikakve promjene. Godinama su lajali na Sloveniju i njenom odnosu prema Hrvatskoj, ali odnos Hrvatske prema BiH sto puta je gori, rekao nam je čovjek iz Žitomislića koji svakodnevno mora prelaziti granicu i koji pri tom izgubi i po nekoliko sati.

HERCEGOVINA.info