Završena izgradnja vodovoda za naselje Kamenice u neumskoj općini

Radovi su izvedeni sukladno važećoj projektnoj dokumentaciji i standardima od strane izvođača radova „Amitea" d.o.o. Mostar, tako da Povjerenstvo za tehnički prijem nije naišlo ni na jednu ozbiljnu pogrešku na okončanom projektu. Stanovnici naselja Kamenice u Neumu u kratkom roku mogu očekivati priključke svojih objekata na vodovodnu mrežu.

Ukupna vrijednost radova na ovom projektu iznosila je oko 196 tisuća KM, od čega je oko 128 tisuća KM financirala Fondacija za održivi razvitak „Odraz" Sarajevo, zatim 50 tisuća KM Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ Mostar te oko 18 tisuća KM Općina Neum.

U protekloj 2011.godini je izvršena sanacija dijela regionalnog vodovoda Gabela - Svitava - Neum, također sredstvima navedenog županijskog ministarstva u iznosu od 300 tisuća KM. Inače, ovaj vodoopskrbni sustav je dužine 42 km, a proteže se od od izvora u Gabeli (općina Čapljina) do Neuma, a vodom opskrbljuje ne samo općinu Neum nego i dijelove općine Čapljina, općinu Ravno, kao i diijelove općine Dubrovačko primorje u RH. S obzirom da je to stari i dotrajali vodovod sa gubicima vode većim od 70 % neizbježna je njegova kompletna sanacija, koja se svake godine vrši u granicama dobivenih sredstava.

Zbog značaja vodoopskrbnih projekata za općinu Neum, Općina Neum će i dalje tražiti donatorska sredstva od drugih razina vlasti, te na temelju dobivenih sredstava ići u ovakve i slične projekte vodoopskrbe svojih naselja, rekao je načelnik Općine Neum, dr. Živko Matuško.

Isti dan je u mjestu Gornje Hrasno, općina Neum, izvršen tehnički prijem, kao i primopredaja ključeva za tri obnovljena stambena objekta povratnika, srpske nacionalnosti. Sanacija i rekonstrukcija ovih objekata koštala je oko 82 tisuće KM, a financiranje je vršeno od strane Fonda za povratak BiH Sarajevo.

Izvoditelj radova je bila tvrtka „Bišina" d.o.o. Mostar, dok je Općine Neum vršila sve administrativne poslove i aktivnosti oko natječajne procedure. Monitoring je vršilo Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe BiH Sarajevo.

neum.ba