FOTO  Započeo 8. međunarodni festival animiranog filma – NAFF 2013.

 

Festival je službeno otvorio ataše za informiranje veleposlanstva SAD-a Philip Beekman koji je tom prilikom istakao: ''Ponosni smo na dugogodišnju suradnju s Festivalom animiranog filma Neum i zadovoljstvo nam je što smo i ove godine bili u prilici sponzorirati festival. Kulturne razmjene unaprijeđuju i produbljuju bliske veze između naših naroda i naše dvije zemlje. Umjetnost općenito, a osobito animirani film, pomaže u nadilaženju podjela i promovira razumjevanje. Radujem se i što će publika ovdje vidjeti i dva američka animirana filma."

Tijekom šest večeri projekcije gledatelji će imati priliku vidjeti 42 filma koja su ušla u natjecateljski program. Pored toga, kroz tri programa panorame prikazat će se još dvadesetak značajnih ostvarenja animiranog filma.

Ove godine na Festival se prijavilo preko 400 filmova iz 42 zemlje, a najveći broj filmova stigao je iz Francuske, Španjolske i iz SAD-a. Svoj dolazak na Festival potvrdili su autori iz Španjolske, Francuske, Bugarske, Rusije, Latvije, Slovačke, Finske, Srbije i Mađarske. 

 "Unatoč svim problemima i teškoj financijskoj situaciji vjerujemo da će osmi NAFF biti još uspješniji nego dosadašnji. Potrudili smo se da dobijemo najkvalitetnije filmove producirane u zadnje dvije godine i vjerujemo da će gledatelji u njima uživati. Sigurni smo da će strani autori i gosti Festivala kao i do sada uživati u gostoprimstvu Neuma i u izletima koje ćemo im organizirati", kazao je direktor Festivala Jurinko Rajič.

Kao i proteklih godina glavni pokrovitelji Festivala su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za kinematografiju i vlada SAD-a, a očekuje se podrška i od Vijeća civilnih poslova i Federalnog ministarstva turizma i zaštite okoliša. I ove godine glavni sponzor Festivala je HT Eronet.  

Rukovoditelj Odjela za korporativne komunikacije HT Eronet-a Vanja Gavran kazao je tijekom otvaranja Festivala kako HT Eronet daje veliki obol u podržavanju filmske industrije u BiH te kako je Festival animiranog filma izuzetno kvalitetan projekt koji svake godine okuplja veliki broj filmskih umjetnika, što doprinosi promidžbi Bosne i Hercegovine u svijetu umjetnosti.

Ovogodišnji članovi stručnog žirija su: Jasna Žalica - glumica i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu (BiH), Krešimir Šego - novinar i književnik - slobodni umjetnik (BiH), te Pencho Kunchev – autor i redatelj, predsjednik ASIFE Bugarske, član vijeća ASIFE, redovni profesor za animirani film na Univerzitetu u Sofiji. 

Fena