Započelo korizmeno pokorničko hodočašće u Hrasno

hrasno crkva
Na susretu, uz blagdan Gospe Lurdske - supatron župe Hrasno, svećenici su se dogovorili o organizaciji ovokorizmenih hodočašća. Raspored župa ove Biskupije ostaje kao i prijašnjih godina, a druge župe se priključuju prema mogućnosti i želji. Biskup Ratko je, svojim dopisom, i ove godine podržao Pokornička hodočašća u ovo Svetište te pozvao dekane i župnike "da nastoje riječima i primjerom pozvati što značajniji broj župljana... da se i ove godine susretnu u tom milosnom mjestu", tim više što, ove godine, Svetište Kraljice Mira obilježava 40. obljetnicu proglašenja (1977.-2017.).

Ove, prve korizmene nedjelje (Čista), prema službenom Rasporedu, hodočastile su župe Hrasno, Dračevo i Čeljevo. Vjerojatno je bilo vjernika i iz drugih župa. Unatoč iznimno lošem vremenu - puhao je jak vjetar i padala kiša - vjerni hodočasnički puk ispunio je crkvu u Hrasnu. Više desetaka vjernika-hodočasnika iz župa Dračevo i Čeljevo, predvođeni svojim župnicima, došli su pješice u Svetište. Zbog ovakvih vremenskih uvjeta zaslužuju divljenje u nadi da ne će biti loših posljedica za zdravlje, piše Crkva na kamenu.

Pobožnost Križnoga puta započela je u 15 sati. Predvodi je don Antun Pavlović, župnik župe Hrasno i upravitelj Svetišta. Pripremljene tekstove uz postaje, s ambona su čitali župljani Čeljeva (6 postaja), Dračeva (4 postaje) i Hrasna (4 postaje), a vjernici su pratili svojim sudjelovanjem u molitvi i pjesmi.

Po završetku pobožnosti Križnoga puta najavljena je mogućnost za sv. ispovijed, vjernici-hodočasnici su pozvani na pristupanje ovom sakramentu, na osobnu pobožnost i molitvu uza zamolbu da u crkvi, za to vrijeme, vlada red, mir i tišina. Oni koji su željeli imali su mogućnost osvježiti se u caffeu Svetišta. Na raspolaganju za sv. ispovijed bilo je deset svećenika: don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Pero Marić (Hutovo), don Stipe Gale (Neum), don Vinko Raguž (Dračevo), don Tomislav Ljuban (Čeljevo), don Ivo Šutalo (župnik župe Trebinje i biskupski vikar ove Biskupije), don Anđelko Planinić (Prenj), don Marko Šutalo i don Ante Čarapina (Aladinići), i don Antun Pavlović (Hrasno).

Sveta Misa je počela desetak minuta prije predviđenog vremena. Zbog jakog vjetra i kiše, često je nestajalo struje ali to nije smetalo normalnom tijeku svete Mise. Svetu Misu je predvodio i propovijedao don Nedjeljko Krešić, a u koncelebraciji je bio don Antun Pavlović. Ministranti na Misi kao i na pobožnosti Križnoga puta bili su iz župe Hrasno. Liturgijska čitanja su navijestili župljani župe Dračevo, a molitvu vjernika župljani župe Hrasno. Liturgijsko pjevanje u svetoj Misi kao i za vrijeme pobožnosti Križnoga puta predvodili su župljani župe Čeljevo.

Na kraju svete Mise upravitelj Svetišta je zahvalio dragom Bogu na svemu i na "daru" i ovakvog vremena u kojem se pokazala velika hrabrost i želja doći u Svetište. Bog neka bude nagrada za ovakav čin vjere! Očito, loše vrijeme nije nas, ni ove godine, zaustavilo na ovoj prvoj pokorničko-hodočasničkoj postaji. Neka je Bogu hvala i slava zbog ovog zajedništva u pobožnosti, molitvi i sakramentima. Sljedeću nedjelje, po Rasporedu, dolaze župe: Neum, Gradac i Hutovo, a priključuju se župe Čapljina i Blagaj-Buna. Dobrodošli su i svi drugi koji žele i mogu biti dionici ovoga zajedništva.

U očekivanju narednog susreta,

Bog bio s vama!

Foto: Hrasno.info