Uz tone otpada ronioci iz mora izvlače i mine

Zaista se čovjek zamisli i zapita tko i zašto sve to odbacuje u more i to uza same neumske plaže. Stoga su se u svim tim akcijama do sada iz mora u Neumu izvlačile tone otpada kojem svakako tu nije mjesto.

Teško je i nabrojati što se sve izvlači iz vode, a što samo govori o narušenoj eko svijesti pojedinaca ili skupina koji sav taj otpad dovezu iz udaljenih mjesta i onda odbace u more. Zato su na mukama i članovi hrvatskog roniteljskog kluba Neum (donedavno je klub nosio ime IGLUN) koji tijekom godine po nekoliko puta zaranjaju pod vodu i izvlače silni otpad.

Da su te akcije teške pa i opasne najbolje pokazuje nedavni slučaj u neumskom zaljevu kada su neumski ronioci na dubini od 15-tak metara locirali, a potom i izvadili ne eksplodiranu kumulativnu minu zasad nepoznatog kalibra koji su potompredali u PS Neum.

Pošto je ista obrasla koraljima teško je zaključiti detalje, ali se pretpostavlja kako je zaostala iz prošlog rata, na što upućuje i osjetljivost upaljača. Kako ističu ista nije predstavljala opasnost za plivače, ali ne i za znatiželjne ronitelje, ribare pri vađenju ili pak sidrenju brodova.

Uz sve to neumski ronioci često snimaju i neumsko podmorje gdje se na jednom mjestu mogu vidjeti različiti prizori. Tako se može uživati u prizorima i susretima sa primjerice morskim konjićima, periskama i prekrasnim podvodnim svijetom.

Na, nažalost sve to narušavaju prizori odbačenih akumulatora, guma, betona, TV prijemnicima... ali i opasnim materijalima kao što su mine i granate.

HERCVIJESNIK