U Neumu počinje Treći energetski samit

Neum, ubod, nož, SKB Mostar, Domagoj Zovko igrač, Neum, hotel zenit, prodaja, Treći energetski sajam, sajam, BIH, granica, granica između Hrvatske i BiH, Neum, Neumski zaljev, neumsko zaleđe
... Njemačko društvo za međunarondu suradnju (GIZ), u okviru projekata "Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH" i "Poticanje energetske efikasnosti u BiH".

Samit će, kako se navodi, biti nastavak dijaloga ključnih aktera u energetskom sektoru u BiH s ciljem unapređenja regulatornog okvira, otklanjanja prepreka za investiranje i stvaranje povojnijeg tržišno orijentiranog ambijenta. Neke od tema će se odnositi na budućnost tržišta električne energije, tržišno planiranje u sektoru malih hidroelektrana, potencijal tržišta energetske efikasnosti, zajednički program za bioenergiju i reforme šema poticaja za obnovljive izvore energije.

Ove godine, na samitu se očekuje sudjelovanje brojnih partnera iz državnih i entitetskih ministarstava, općina, elektroprivrednih preduzeća, privrednih komora, malih i srednjih poduzeća, nevladinih organizacija, predstavnika energetskog sektora, parlamentaraca, univerziteta i drugih međunarodnih organizacija i donatora koji djeluju u sektoru.

Treći po redu energetski samit organiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

FENA