FOTO  U Neumu otvoren pogon za proizvodnju pogača za pčele

Živko Matuško, pčele i med, pčelari, Udruga pčelara Kadulja

Udruga pčelara „Kadulja", procijenjuje da na terenu općine Neum trenutno broji oko 8000 košnica pčela, te sa 80 članova udruge čine preko 90% svih pčelara na području općine. Udruga pčelara „Kadulja" zastupa interese pčelara na raznim natjecanjima.  

Zbog kontrole kvalitete meda te brendiranja svojih konačnih proizvoda, već ove godine imaju u vidu uključiti sve pčelare na području općine u ovu Udrugu.
Važan dio u obavljanju ovog posla svakako je i prihrana pčela u zimskim mjesecima i stanju mirovanja vegetacije, a glavni proizvod koji se pri tome koristi je pogača za pčele, tj. hranjivi sastojci.

Udruga pčelara „Kadulja" i općina Neum, nosioci su projekta „Nabavka opreme za proizvodnju pogača za pčele" na koji su aplicirali prošle 2013 godine, na projekt u organizaciji UNFAO (Food and Agriculture Organization - Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda). Uz sredstva iz UNFAO-a i Općina Neum jednim dijelom je financirala ovaj projekt.

Projekt je odobren, a njegova vrijednost iznosi 30.000KM, čime je i Udruga pčelara „Kadulja" postala vlasnik novog, modernog stroja, koji će im prije svega umnjiti troškove, a poboljšati kvalitetu konačnih pčelinjih proizvoda.
Predsjednik Udruge pčelara Zdravko Konjevod kazao je kako se količina potrošenih pogača među pčelarima općine Neum povećava, iz razloga što sve više ljudi ulazi u ovu udrugu, a u isto vrijeme, sve više pčelara proširiva svoju proizvodnju.

„Nabava pogača i nije komplicirana, lako se dolazi do proizvoda, ali ekonomska ispaltivost postaje upitna.

Cijena pogače trenutno iznosi 2,70 KM za komad, a proizvodnjom u svom pogonu taj se trošak smanjiva za više od 30%. Novi stroj za proizvodnju pogača na veliku radost svih pčelara iz Udruge Kadulja, smanjuje troškove prilikom prihranjivanja pčela, a kvaliteta proizvedenih pogača svakako je bolja, pa se i u samoj konačnici nadamo poboljšanju svoga konačnog proizvoda, meda. Za početak svi pčelari s područja općine Neum, iz novog pogona dobivaju 10kg pogača za pčele gratis. kazao je Konjevod.

Osim smanjenja svojih troškova, novi proizvodni pogon osim potreba pčelara iz Udruge Kadulja, moći će opskrbiti više pčelara i udruga, svojim pogačama. Za početak, ići će se u proizvodnju samo za potrebe Udruge, ali u planu je izići i na tržište.

Načelnik općine Neum dr. Živko Matuško je rekao: „Priroda nam daje veliko bogatstvo, imamo dobru klimu, biljni pokrivač, a rezultat toga je dobar i kvalitetan med, ovo bogatstvo moramo znati sačuvati. Zadovoljan sam radom ove Udruge, koja na svoj poseban način promovira cijelu općinu Neum, svojim kvalitetnim i prepoznatljivim proizvodima, na svim natjecanjima redovno dobivaju zlatna ili srebrena priznanja, što vam mora biti poticaj u daljnjem radu. Novi proizvodni pogon uz jednostavniji i povoljniji rad Udruge Kadulja, mora osigurati i dva, tri nova radna mjesta.