U Neumu održana tradicionalna četvrta Večer hrvatskog folklora

Neum
...četvrta po redu tradicionalna Večer hrvatskog folklora, koja je okupila brojna kulturno - umjetnička društva iz cijele Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Društva su se prvo u 19:00 sati okupila ispred caffe bara ''Ankora'' u Neumu, odakle su mimohodom kroz neumske ulice, točnije cijelom rivom, u 19:30 sati krenuli prema pozornici koja je bila postavljena na plaži hotela ''Zenit'', gdje ih je dočekao veliki broj gledatelja, koji su sa zanimanjem pratili sinoć održanu večer folklora.

Nazočne je prvo pozdravio načelnik općine Neum dr. Živko Matuško, koji je istaknuo kako je jako zadovoljan dolaskom mnogobrojnih društava iz cijele Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

''Hrvati, ma gdje živjeli, imaju bogatu i raznovrsnu tradiciju. Hrvatski folklor je izvor hrvatske kulture i hrvatskog duha, kao i načina življenja. Mi smo večeras puno bogatiji i puno veseliji što večeras ovdje možemo pozdraviti brojna Hrvatska kulturno - umjetnička društva iz cijele Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koji će nam pokazati dio svoje tradicije i obogatiti nas novim znanjem o običajima i sredinama u kojima žive Hrvati.'' - istaknuo je u svom obraćanju načelnik Matuško.

Svoje običaje, kulturu, tradiciju i plesove tako su sinoć izvela kulturno - umjetnička društva ''Kupinečki Kraljevec'' Kupinečki Kraljevec, ''Kolo'' Vukovar, ''Bokolj'' Dobropoljana otok Pašman, ''Branimir'' Benkovac, ''Naši korijeni'' Bistrica Žepče, ''Napredak'' Uskoplje, ''Sloga'' Guča Gora, Hrvatski gajdaški orkestar Zagreb i na kraju Show band ''Čevulja'' Benkovac.

Publika je ovacijama pozdravljala svaki nastup društava koja su pjesmom, plesom i igrama pokazala veliko bogatstvo Hrvata koji žive diljem Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

''Ovo je najbolja veza Hrvata iz svih krajeva, koji kao jedno biće promoviraju svoje običaje i kulturu. Stoga nam je jako drago da smo ove godine ovdje u Neumu i da imamo priliku Hrvatima u Bosni i Hercegovini pokazati našu tradiciju i običaje.'' - ističu za naš portal članovi HKUD-a ''Kupinečki Kraljevec'', mjesta koje se nalazi u blizini Zagreba.

Upravo ovo društvo dobilo je najveći pljesak i ovacije publike, jer su na zaista živopisan i slikovit način prikazali vjenčanje u njihovom kraju.

Poslije nastupa kulturno - umjetničkih društava upriličen je nastup Show banda ''Čevulja'' Benkovac, čiji su članovi od starih stvari (kante, žica, drvo...) napravili instrumente s kojima su odsvirali neke od popularnih pjesama kao što su ''Garavušo garava'', ''Gori gora gori borovina'', i na taj način podigli publiku na noge.

Po završetku službenog dijela programa za sve sudionike i goste Večeri hrvatskog folklora u hotelu ''Zenit'' upriličena je zajednička večera, gdje su društva nastavila sa svirkom i pjesmom, a druženje je potrajalo do dugo u noć.

Inače, Neum je ovih dana u znaku 16. Hrvatskog glazbenog festivala ''Etno Fest Neum 2011" koji je opet okupio brojna pjevačka i skladateljska imena iz BIH i Hrvatske. Predfestivalska groznica već se osjeća na neumskim ulicama i na plažama, gdje se posljednjih dana odmaraju brojni sudionici festivala.

ČAportal