Turistička zajednica i cesta kroz zaleđe, prioritet su Neuma

Neum je jedini primorski turistički grad u Bosni i Hercegovini na jadranskoj obali. Ima sve potrebne sastojke, za uspješan turizam i kvalitetan odmor, u što ulaže goleme napore. Iako ima neosporivo veliki potencijal, sva nastojanja ponekad ipak nisu dovoljna, jer Županija, a posebno Federacija nemaju sluha za bilo kakvu pomoć ovom gradu, ovom turističkom središtu.

Bez potpore, većih razina vlasti, Neum će kroz određeno razdoblje osjetiti ili već osjeća kako gubi stručne ljude iz oblasti turizma i gospodarstva. Ulažu se ogromni napori kako bi se sve pripremilo za nadolazeću turističku sezonu, ako nešto nije u interesu Vlade/a, onda, kako očekivati uspjeh?

            Federalna i Županijska izdvajanja za ovaj grad svedena su na minimum, posebno što se turizma tiče, ako se uzme u obzir da boravišne pristojbe, i razne takse od turizma Neum uredno uplati na račune Županije i Federacije, a na kraju od svih sredstava ne dobije ništa. Turistička zajednica koja je u ovom gradu funkcionirala sve do 2003 godine, ukinuta je, iz još uvijek nama nepoznatih razloga. Ukidanje Turističke zajednice, turističkom gradu, jedinom gradu u Bosni i Hercegovini smještenom na moru, složit ćete se, predstavlja ogroman problem. Nakon ukidanja Turističke zajednice, Neum nema ni točan broj ostvarenih turističkih noćenja, nema točnu statistiku tko su gosti, odakle dolaze, koliko se dugo zadržavaju, pored svih ovih problema, jedan od najvećih je upravo taj što mladi stručni ljudi svakodnevno odlaze, a turizam nazaduje.

            Trenutno se raspisuju natječaji za Nadzorne odbore za sva javna poduzeća i ustanove na području Neuma. Od izabranih članova tražit će se maksimalna odgovornost, neka poduzeća dobila su i privremene Nadzorne i Upravne odbore, do okončanja izborne procedure (60 dana).

            Puno se razgovara i oko prometne povezanosti Neuma. Prije možemo reći ne povezanosti! Cesta je uvijek bila izvor života i napretka nekog kraja, mnogo se razgovara, a malo se uradi. Gorući problem Neuma, a i cijele Općine je stara uska cesta, koja se već godinama ne obnavlja, baš kao da smo prepuštani sami sebi. I onda se postavlja pitanje kako razvijati turizam, kako napredovati, kako zadržati i iskoristiti potencijal koji imamo.

            Povezivanje Neuma s ostatkom BiH, izgradnjom najkraće moguće prometnice Neum - Brštanica - Kolojanj - Dračevo, po projektu iz 1996 (u ovoj opciji moguća je izgradnja tunela između Broćanca i Prapratnice kroz Žabu) rješila bi problem prometne povezanosti Neuma.

            Izgradnjom ceste kroz zaleđe i spajanje Neuma i Dračeva, rješila bi se prometna povezanost stanovnika Neuma, a osnivanjem Turističke zajednice, postigao bi se novi smijer u turističkoj ponudi, Neum bi bio predstavljen u onom najboljem svjetlu, te bi se iskoristili svi mogući potencijali ovog turističkog središta Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju.