Trajna zabrana pristupa velikih brodova Neumu

neum

Velika analiza

Pri tome treba voditi računa o ekološkim, ekonomskim, vanjskopolitičkim, sigurnosnim i obrambenim aspektima uplovljavanja, što će biti podloga za davanje suglasnosti za uplovljavanje stranih brodova. U sastavu interresorne radne skupine bit će predstavnici Ureda predsjedatelja Vijeća ministara BiH, ministarstava vanjskih poslova, sigurnosti, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, obrane, prometa i veza i Općine Neum, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Kako Večernji list doznaje, na čelu ove skupine će biti ministar prometa i veza Damir Hadžić, ali njegova uloga predsjednika neće mu davati nikakve posebne nadležnosti nego će biti samo prvi među jednakima. Upućeni u ovu priču tvrde kako jedini logičan zaključak na kraju može biti da se svim velikim brodovima, i ratnim i komercijalnim, zabrani pristup neumskom akvatoriju.

"Postoji analiza koju je radila Svjetska banka o ovoj temi, kao i analiza koju je radilo Sveučilište u Mostaru, a obje donose zaključak kako velikim brodovima nije mjesto u neumskom akvatoriju, te kako jedini bh. grad s izlazom na more ima velike štete zbog uplovljavanja tih brodova. Ako će skupina koja će biti imenovana slušati struku, o to ja valjda logično, onda nije teško zaključiti kakav će biti konačni stav", rekli su sugovornici Večernjega lista iz Vijeća ministara. Interresorna skupina ima rok od 90 dana da donese zaključak o ovom pitanju, a u to vrijeme stavljena je zabrana na uplovljavanje velikih brodova u neumski akvatoriji.

Priprema dokumenata

"U procesu će se priložiti još niz dokumenata koji se odnose na ekonomske i gospodarske negativne učinke uplovljavanja velikih brodova u neumski akvatorij. Do kraja sezone veliki brodovi sigurno neće uplovljavati u neumski akvatorij, a možemo s razlogom očekivati da će zabrana biti trajna", zaključili su naši sugovornici. Neumljani već godinama prosvjeduju zbog uplovljavanja velikih brodova u njihovo more, a vlasti u Sarajevu do sada nisu imale sluha za njihove primjedbe.