Sutra u Neumu svečano obilježavanje 20. godišnjice HVO-a Neum

Neum
...od početka pružanja organiziranog otpora agresorskim napadima na hrvatske prostore Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nikog ne podcjenjujući, ali nikome ne ustupajući svoje zasluge, općina Neum i njen HVO je iznjedrio prvi organizirani otpor agresiji preko seoskih straža, policijskih zasjeda (punktova) a kasnije od rujna 1991. preko općinskog HVO-a u koji su bili uključeni svi vojni, policijski, gospodarski i drugi subjekti koji su sudjelovali na području općine Neum.

Općina Neum dala je i prve žrtve na prostorima Bosne i Hercegovine tijekom 1991. godine dajući prostora i vremena Republici Hrvatskoj da organizira svoje prostore i svoju vojsku.

Molimo Vas da ovu ideju i ovaj vrijedni jubilej podržite i poduprete kako nam povijest ne bi pisali drugi.

Svečano obilježavanje godišnjice održava se 07. rujna 2011. godine a započinje svetom misom u 17:00 sati u župnoj crkvi Gospe od Zdravlja u Neumu. Nakon svete mise bit će upriličeno polaganje vijenaca na spomen obilježju poginulim braniteljima, a poslije toga u 18:00 sati slijedi prigodno druženje u ljetnom vrtu Hotela „Zenit".

Braneći sebe branili smo i obranili i teritorij Republike Hrvatske i hrvatski teritorij u Herceg-Bosni. Obranili smo ga u ratu-obranimo ga i u miru. - stoji u priopćenju Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB Neum.

Ana Piccolotti | ČA::portal