ŠOK U NEUMU Fekalije plivaju Neumskim zaljevom

Mještani koji su nas kontaktirali kao i iritirano osoblje hotela Zenit kažu da je ratni brod prilikom polaska ispustio otpadne vode i prljavštinu s broda, koja je vidljiva u moru.

Država šuti


“Evo što radi prijateljski brod u prijateljskom moru. Ovo nam je valjda za pozdrav”, kazao nam je direktor hotela Zenit Ivan Lakić, koji ne može vjerovati da građani jedne europski orijentirane zemlje mogu uraditi takvo nešto.
Jučer se rijetko tko, tko je prisustvovao ispuštanju fekalija u more, odvažio ući u vodu, a mnogi su se zapitali što bi se dogodilo bh. mornarici (da je imamo) da je u nekoj od zemalja EU-a ispustila otpadne vode.
“Dok nama ispuštaju otpadne vode u ovo malo mora koje imamo, nas uhićuju zbog bačene cigarete na ulici u drugim zemljama. To je strašno”, rekla je jedna razočarana turistkinja u Neumu.
Direktor Turističke zajednice Andrija Krešić nam je kazao da ovo nije prvi put da strani brodovi stvaraju neprijatnost prilikom uplovljavanja u bh. more. On napominje da su udruge, hotelijeri i Turistička zajednica bezbroj puta od federalnih i državnih vlasti tražili da se u ljetnoj sezoni ne dopušta uplovljavanje ratnim brodovima u zaljev, ali da nikada nisu dobili odgovor od njih.
“Oni odobre uplovljavanje tih brodova u naše teritorijalne vode, iako su svjesni da je turizam osnovna grana razvoja Neuma i da ti brodovi ne ostavljaju dobru sliku na turiste. To je katastrofa. Uništit će se i to malo mora što imamo”, kaže Krešić. Upozorava i na to da je trenutačno more u Neumu čisto, ali da neće ostati tako ako se nastavi nemar i ignorantsko ponašanje vlasti.

Fekalije s otvorenog mora


Zaljev u Neumu inače je takav, pojašnjavaju iz Turističke zajednice, da se prljavština koja se izlijeva, primjerice iz Neretve, vraća u zaljev, kao i da fekalije s otvorenog mora dolaze do zaljeva. Dodatan problem ovih dana moglo bi stvoriti i zagađenje iz Dubrovnika. Naime, već dva dana je zabranjeno kupanje u uvali Lapad u Dubrovniku zbog izlijevanja otpadnih voda. Mještani Neuma, koji žive od sezone, plaše se da bi otpadne vode koje u Neum dolaze sa svih strana i nemar vlasti prema bh. moru mogli uništiti sezonu, ali i prosperitet jedinog grada koji izlazi na more jer, kako kažu, loš glas daleko se čuje.  

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo/DNEVNI LIST