Propada turistička sezona u Neumu i Hercegovini

Neum
Neum
Turistička sezona u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru Neumu, ali i u ostatku Hercegovine doživljava fijasko, tvrde turistički radnici, piše Dnevni list.

Situacija u hotelima je nešto bolja nego u privatnim pansionima i restoranima, no nitko nije u potpunosti zadovoljan. Razloga za loš priljev turista ove je godine i previše, od poplava koje su zadesile polovicu države, do loših vremenskih uvjeta i na koncu Svjetskog nogometnog prvenstva, ali i ramazana koji je počeo krajem lipnja i trajat će do kraja srpnja. Svi se nadaju stabilizaciji vremena i kolovozu koji bi trebao popraviti sveukupnu sliku.

- Činjenica je kako se u zadnjih desetak dana, odnosno, od početka srpnja, bilježi mnogo manji dolazak gostiju, govori predsjednik Turističke zajednice HNK Andrija Krešić i nastavlja kako je predsezona u Neumu obećavala, ali kako situacija trenutačno nije dobra.

- Mislim da je prevagnula cjelokupna situacija, prvenstveno socijalna slika, ali i poplave koje su zadesile dio države. Tu su i loši vremenski uvjeti i Svjetsko prvenstvo, ali i mjesec ramazana. Sve se sastalo, kaže Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Turističke zajednice nadaju se, kao i lokalno stanovništvo u Neumu, turistima barem u kolovozu. U Neumu je privatni smještaj skoro prazan i polupopunjeni su pansioni uz plažu. Noćit se u Neumu, u nedostatku gostiju, može i za sedam do 10 maraka.

Krešić kaže kako sjajna situacija nije ni u hotelima, koji su u ranijim godinama bivali kroz cijelu sezonu puni.

- U hotelima ima nešto gostiju, ali u smještajima koji su udaljeniji od mora malo. Gostiju nešto ima, nije da nema, a nadamo se da će se situacija uskoro popraviti, kaže Krešić.

Hoteli se drže

U nekoliko privatnih pansiona u Neumu koje je kontaktirao Dnevni list kazali su kako nemaju gostiju i kako, ako uskoro ne počnu dolaziti turisti, neće biti dobro.

- Situacija je jako loša i čak dajemo krevete za sedam maraka po noći, što se nije moralo raditi zadnjih pet godina, kazali su u jednom od pansiona. U drugom, koji se nalazi svega nekoliko metara od mora, rekli su kako je posao krenuo od vikenda i kako trenutačno imaju 30 posto slobodnog kapaciteta. I oni svjedoče kako vlasnici pansiona koji su udaljeni 50-ak metara od obale nemaju posla, a s tako lošom situacijom trpi cijeli Neum, jer nema posla ni u restoranima, kafićima i trgovinama...