Predstavnici javnog života grada Neuma protiv uplovljavanja ratnih brodova u Neumski akvatorij

Neum
...mornarice u Neumski zaljev početkom ovogodišnje turističke sezone. Isto tako izražavamo, uopće, svoje duboko protivljenje uplovljavanju ratnih, teretnih i putničkih brodova u neumski akvatorij.

Želimo upoznati bosansko-hercegovačku i širu javnost da je neumski akvatorij, i zaleđe, ekološki zaštićeno područje. Neum nema ni luke ni lučice. Okosnica gospodarskog razvitka je turizam s naglaskom na ljetnu sezonu te nas još više začuđuje, i ogorčeni smo, kako su najviši predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine dali zeleno svijetlo za uplovljavanje ratnih brodova u Neum u šestom mjesecu. Je li to najviši predstavnici vlasti žele dobro ovome narodu i je li tako reklamiraju naš elitni turizam na Jadranu?

Još jednom upozoravamo javnost da temeljem Projekta Južni Jadran – Regulatorni prostorni plan Južnog Jadrana, kojega su zajednički izradili i usvojili OUN i BiH, RH i Crna Gora, u Neumu nije predviđena gradnja luke pa ni lučice jer su vode neumskog akvatorija plitke, more duboko zalazi u kopno, zaklonjeno je Klekom, Pelješcom i Hvarom i nema turbulentnog gibanja voda ni strujanja.  Zato se otpadne vode, smeće, gorivo, mazivo i druge otrovne tvari koje ispuštaju brodovi dugo vremena zadržavaju u ovim vodama.

Studija o ekološkoj zaštiti Neuma i zaleđa, rađena za potrebe UNESCO-a, svjedoči o Neumu kao potencijalno izrazito ugroženom području. Stoga apeliramo i tražimo od najviših predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini da s ovim problemom upoznaju strane države i da ne dozvoljavaju uplovljavanje ratnih, teretnih i putničkih brodova u neumski akvatorij. Posjeti ovakve vrste nisu dobro došli u našu sredinu i borit ćemo se demokratskim putem za zaštitu Neuma kao turističkog i ekološki zaštićenog područja, a otvorena srca i prijateljski čekamo sve ljude i goste koji se žele odmarati u našem lijepom Neumu.

U potpisu:
Načelnik općine, Općinsko vijeće Neum, Udruga turističkih djelatnika Neuma, Udruga Mare Nostrum, Udruga građana ronilački klub ''Iglun'' Neum, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja, HVIDRA Neum, OO HDZ BiH Neum, OO HDZ 1990 Neum, OO NS Radom za boljitak, OO HSP BIH Neum, OO SDP Neum, OO HSS- NHI Neum, Klub nezavisnih vijećnika Neum, Ribogojilište Ancora Neum, Karaka d.o.o, Maricultura, Ugostiteljstvo trgovina i usluge, Turistička zajednica HNŽ, Turistički ured Neum.
čaportal