Opstrukcijom Zakona o veterinarstvu svi smo na gubitku

Neum

Skup je otvorio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić, koji je kazao kako je u proteklom razdoblju, zajedno sa svojim suradnicima, intenzivno radio u tri mjene. To su: donošenje kvalitetnih zakona, izgradnja potrebnih institucija, te educiranje u svim oblastima za koje je nadležno ministarstvo. Jer, kako je kazao Ljubić, to je jedini put izgradnje ambijenta koji je sukladan europskim standardima.

''U tom smislu pokušali smo donijeti i novi Zakon o veterinarstvu u FBiH,  usklađenoga s državnim i sa standardima EU-a. Nažalost, neki su ga, od samoga početka, raznim tumačenjima, samo pokušavali osporiti.

Time smo izgubili svi, i vi kao struka, i mi u Ministarstvu, a osobito krajnji korisnici. Također, iako smo u svim oblastima, i sa svim strukovnim udruženjima, uspostavili iskrene i partnerske odnose, nažalost, to nam nije uspijelo s Veterinarskom komorom, zbog čega žalim'', naglasio je Ljubić.

Veliki interes pobudila su i izlaganja predavača iz Hrvatske: Mate Brstila, iz Hrvatskoga veterinarskoga instituta i Gordana Jerbića, ravnatelja Uprave veterinarske inspekcije, pri čemu je Brstilo naglasio kako su pregovori s EU-om, oko sigurnosti hrane i veterinarstva, posebno zahtjevni i komplicirani. U ime resornoga ministarstva iz RS-a, na skupu je bila nazočna i pomoćnica ministarstva za veterinarstvo Radmila Čojo, koja je naglasila kako cijeli veterinarski sektor u BiH čekaju velike obveze. Seminar se nastavlja i danas, piše Dnevni list.