Obitelji s malom djecom napuštaju Neum

Neum, Neum, zima, Elementarna nepogoda, Neum, nepogoda, snijeg
Neumljani su tek u ponedjeljak mogli proći prema republici Hrvatskoj, a zbog leda koji je okovao sve prometnice mnogo je i ozlijeđenih.

Materijalna šteta

Načelnik ove općine Živko Matuško u ponedjeljak se tijekom cijelog dana nastojao probiti do bolesnika. I do njega smo uspjeli doći vrlo teško budući da su Eronetovi odašiljači izvan funkcije. Osim što su Neumljani ostali bez signala, u kvaru su i telefonski vodovi za fiksnu telefoniju. Obitelji koji imaju malu djecu uz veliki su rizik napustili svoje domove kako bi otišli do rodbine u Čapljinu i Dubrovnik.
Od načelnika Matuška doznajemo kako Neum ne pamti ovako nešto.
- Okovani smo ledom. Što je najgore, počeo je opet padat. Najviše problema izaziva led. Hrane ima, ali nam treba struja da bi se uspostavio normalan život, kaže Matuško.
U ponedjeljak Neumljani su mogli kupiti i kruh, jer su gradske pekare profunkcionirale uz pomoć agregata.
Prema procjenama, struje u ovoj općini neće biti još najmanje 3 dana, a šteta će se sanirati mjesecima. Naime, stabla na koja se nakupilo i po nekoliko centimetara leda popustila su pod težinom i pala po automobilima tako da je napravljena i velika materijalna šteta.

Ledom okovane prometnice

U čišćenju prometnica pomažu i Hrvatske autoceste. Kroz Neum je koliko-toliko prohodno, cestu prema Čapljini očistila je ralica, međutim, potpuno su blokirane prometnice Neum-Stolac te Neum- Brštanica-Dračevo. Do ova dva naselja još uvijek se nitko nije uspio probiti.
Tijekom cijelog ponedjeljak radilo se na uspostavljanju dalekovoda, no uvjeti su takvi da se teško može nešto poduzeti na ledu.

Dnevni list